Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Cezaevleri Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün ortak sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Son Kuşlar” adlı oyun Çorum L Tipi Cezaevi’nde sahnelendi.
Devlet tiyatroları oyuncusu ve televizyon dizilerinden tanınan Turgay Tanülkü tarafından yönetilen “Son Kuşlar” isimli tiyatro oyununu Vali Ahmet Kara, eşi Mevlüde Kara, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdakul, 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Halil Yüksel, Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, L Tipi Cezaevi Müdür Vekili Halit Çanga, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Seyitahmet Sancak, İl Özel İdare Müdürü Ömer Arslan, PTT Başmüdürü Ziya Başıaçık, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü Emrullah İşler, savcılar, hakimler, daire amirleri, cezaevi yetkilileri, personeli ve cezaevinde kalan mahkumlar izledi.
Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın “Son Kuşlar” isimli öyküsünün Aylin Tez tarafından kurgulanmasıyla tiyatro oyununa dönüşen ve cezaevinde bulunanların kendisini eğitmesini konu alan eser, Çorum L Tipi Cezaevi’nin çok amaçlı salonunda sahnelenirken büyük beğeni kazandı. Dekoru Murat Gülmez, kostümleri Esra Selah, ışığı Durak Bal, müzikleri Aşık Urfan Erdağ tarafından yapılan oyunda Turgay Tanülkü ile birlikte Volkan Korhan, Resul Dündar ve m. Sultan Elgün rol aldı. Mahkumların cezaevlerinde çektiği zorluklar ve özgürlüğü bekleyen yaşamların şiir ve türküler eşliğinde izleyiciye aktarıldığı oyunda bazı tutuklu ve hükümlülerin duygulandıkları gözlendi.
Kendisinin 1981’den beri cezaevlerinde tiyatro oyunları sahnelediğini belirterek Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Cezaevleri Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün sosyal sorumluluk projesi kapsamında toplam 223 cezaevinde 180 bin tutuklu ve hükümlü ile buluşturmayı hedefledikleri “Son Kuşlar”a gösterilen ilgiden memnun olduğunu anlatan Tanülkü, kendisinin de 1970’li yıllarda 7 yıl Ulucanlar Cezaevi’nde kaldığını, kuşların mahkumlara ne çağrıştırdığını iyi bildiğini vurguladı.
Oyuncu Tanülkü, daha sonra Vali Kara ve protokol üyelerini sahneye davet ederek onlarla birlikte seyirciyi selamladı. Vali Kara da burada eline mikrofonu alarak bu tür sosyal projelerin sosyal devlet ilkesinin en güzel örnekleri olduğunu dile getirdi.
İnsanların ekonomik, sosyal etkenler nedeniyle kader mahkumu olabildiğini ve olabileceğini söyleyen Vali Kara, “Bu tür projeler cezaevlerindeki mahkumlar için mutluluk verici. Tiyatro oyununu yöneten ve sergileyen, başta tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü ve oyunda emeği geçen diğer oyunculara teşekkür ederim. Dışarda nefsinin kölesi olan insanlar var. Önemli olan nefsin esareti olmadan yaşabilmek. Gazze'de, Somali'de zulüm altında mahkum insanlar var. Burada kalacağınız süreyi iyi değerlendirin, kitap okuyun, kendinizi geliştirin. Bizler de sizin yerinizde olabilirdik, sizler de bizim yerimizde olabilirdiniz. Hürriyetin tanıdın en iyi kuşlar bilir. Kuşlar kadar özgür olun. Allah kurtarsın. Turgay bey de 7 sene cezaevinde kalmış, kendisini yetiştirmiş, bir nevi krizi fırsata çevirmiş ve bize burada güzel bilgiler aktarıyor” diye konuştu.
Vali Kara, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de değinerek kadınların önündeki engellerin kalktığı, şiddet görmedikleri, barış ve sevginin egemen olduğu bir dünya dileğinde de bulundu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve tiyatro oyuncuları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın mahkumlara ve cezaevinin kadın personeline karanfil dağıtarak günlerini kutladı. Etkinlik kokteylle sona erdi.


(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim