Ancak, kur farkı nedeniyle 2 milyar liranın üzerinde bir ekstra “yük” ortaya çıkmıştı. Bürokratik çarkların işleyişi de, bu soruna çözüm bulunmasını güçleştiriyordu.
Son aşamada ise, Danıştay’ın, ihale şartnamesinin “imtiyaz”ı kapsamadığına, özel hukuk hükümlerine tabi bir devir sözleşmesinin söz konusu olduğuna karar verdiği ortaya çıktı. Bu, büyük bir yükümlülük altına girecek grup açısından, kabul edilemez bir durumdu.
Oysa, Ahmet Ahlatcı’nın ilk hedefi, Milli Piyango Genel Müdürlüğü’nü Çorum’a getirmekti. Çorum böylelikle, milyarlarca liralık ciro yapan büyük bir kurumun merkezi olacaktı. Yani “Talih Kuşu” Çorum ekonomisini de uçuracaktı.

“ÇORUM’UN HAYIRLI EVLÂDI” UNVANINA HER GÜN BİRAZ DAHA FAZLA HAK KAZANIYOR

Tam 2 milyar 750 milyon dolar…Çorumlu işadamı Ahmet Ahlatcı’nın, 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılan Milli Piyango özelleştirme ihalesinde çıkmayı göze alabildiği rakam…Ahlatcı’nın kafasındaki sınır da buydu ve bu rakama gelince durdu; ihaleyi 1 milyar 755 milyon dolar veren Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu kazandı.
Besim Tibuk’un Net Holdingi, 9 aylık sürenin sonunda parayı yatırmadı ve Milli Piyango, ikinci sıradaki ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu’na kaldı. Bu arada Net Holding, hazineye irat kaydedilen 10 milyon dolarlık teminatın belki çok daha fazlasını, borsada değer kazanmış olan hisse senetleri yoluyla kazanmış olabilir.
Milli Piyango, (yüzde 98 hissesine Ahlatcı’nın sahip olduğu) ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu’na geldiğinde, dolar kurunda büyük artışlar olmuştu ve TL karşılığı olarak 2 milyar (eski parayla 2 katrilyon) liranın üzerinde bir fark oluşmuştu. Bu rakam, 10 yıllık lisans süresi için hesaplanan olası kârın bile üzerindeydi. Ve kur farkının oluşumu, Ahlatcı’nın kusuru değildi; zira Temmuz 2014’te ihaleyi almış olsa, hemen o günlerde işe koyulmuş olacaktı.
Özelleştirme İdaresi ile uzun süre “kur farkı” sorunu görüşüldü. Ahlatcı’nın haklılığı hemen herkes tarafından kabul ediliyordu. Ancak, bürokratik çarkların işleyişi, sorunun net olarak çözüme kavuşturulmasına fırsat vermiyordu. Yoksa, Ahmet Ahlatcı daha ihaleye girmeden önce, yurt dışından gerekli kaynağı sağlamıştı; para hazırdı.
Süre bitimi olan 10 Aralık’a yaklaşırken, bu kez başka bir sorun ortaya çıktı. İhaleye girilirken, 10 yıl süreyle imtiyaz hakkının devri karşılığı olarak teklif verilmişti. Danıştay ise, ihale şartnamesinin “imtiyaz”ı kapsamadığına, özel hukuk hükümlerine tabi bir devir sözleşmesinin söz konusu olduğuna karar vermişti. Böyle bir durumda, devletin bir başka kurumunun, değişik adla, örneğin “Ulusal Piyango” adı altında yeni bir organizasyona girmesinin önünde hiçbir engel yoktu.
Kur farkı da bir yana, Ahlatcı’nın sözleşmeyi imzalamaktan geri durmasının temel sebebi buydu. Zira, 10 yıllık sürede 2 milyar 750 milyon doları, KDV’sini, vergileri ödedikten sonra kâr elde edebilmenin güvencesi ortadan kalkmış oluyordu ve ortadaki rakamlar altından kalkılabilir nitelikte olmadığı gibi, kredi veren yurtdışı kurumların da, bu güvenceyi görmeden milyar dolarlık kaynakları Türkiye’ye aktarmaları beklenemezdi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal’la ve hatta Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla görüşmeler de “çözüm” yönünde bir gelişme sağlayamayınca, Ahlatcı için sözleşme imzalamaktan geri durmak kaçınılmaz oldu. Şimdi 10 milyon dolar teminat hazineye gelir kaydedilecek, ama hukuki bakımdan Ahlatcı’nın bu parayı yargı kararıyla geri almasının çok güçlü bir olasılık olduğu düşünülüyor.
Oysa, Ahlatcı Milli Piyango’yu almış olsa, Çorum’un çıtası yükselecek, Çorum ekonomisi “uçuşa” geçecekti. En başta, Milli Piyango Genel Müdürlüğü Çorum’a getirilecekti. Milli Piyango’nun organizasyonunu yapan Amerikalılar, “Çorum’da havaalanı yok, Genel Müdürlüğü nasıl Çorum’a götüreceksiniz?” dediklerinde, “Çorum milliyetçisi” Ahmet Ahlatcı, “İyi ya işte, o sayede Çorum’a havaalanı yapılır” karşılığını vermişti.
Şunu bilmek gerekir ki; Ahlatcı hesabını doğru yapmış, kaynağını da önceden temin etmişti. Sözleşme imzalamama nedeni, tamamen “teknik” ya da “hukuki” sorunlara dayanıyor. Yeni ihalede bu sorunlar ortadan kaldırıldığı takdirde, yeniden ihaleye girip almaya çalışacak, bunda da kararlı.
15 Temmuz 2014 tarihindeki ihalede 2 milyar 750 milyon dolar gibi dudak uçuklatan bir rakama çıktığı zaman, “Ahlatcı Çorum’un yüzünü ağarttı” demiştik. Bu aşamada da, hiçbir tereddüt duymadan, inanarak, güvenerek “Ahlatcı Çorum’un gururu olmaya devam ediyor” diyoruz. Gerçek budur. Ve Ahlatcı, Çorum’u büyütecek, ileriye taşıyacak projeleriyle “Çorum’un hayırlı evlâdı” unvanına, her geçen gün biraz daha fazla hak kazanmaktadır.
(Mehmet YOLYAPAR)
Editör: TE Bilisim