Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz da, sergi kapsamında,  11 Mart 2017 Cumartesi günü saat 16.00’da “Kadın ve Hitit” konulu bir konferans verecek.

“İYİLİK” ANLAMINA GELEN ÜÇGEN FİGÜRÜ

Canan Alimdar’ın Ninda takı koleksiyonu, bin tanrılı Hatti halkı Hititlerden ve hiyeroglif yazıda “iyilik” anlamına gelen üçgen figüründen esinleniyor.

Koleksiyona ismini veren Sümerce ekmek anlamına gelen “Ninda” rehberliğinde, Hititçe’den ilk çevrilen cümle olan “Ekmeği yiyeceksiniz, suyu da içeceksiniz” ile Hititçe çözümlenmiş ve Anadolu’nun bu en önemli kadim uygarlığı tarihe kazandırılmış.

Canan Alimdar, Ninda koleksiyonunda takılardan çok mühürlerden, taş levhalardaki figür ve desenlerden, giysi desenlerinden ve hiyeroglif ideogramlarından esinleniyor. Koleksiyonda, döneme ait belgelerde sıkça rastlanan halka küpelere ağırlık verilirken, bilezikler ve ürünlere özel olarak hazırlanan zincir kolyeler dikkat çekiyor.

KADIN ELİYLE DÜNYAYA İYİLİK

Tasarımcının bir diğer esin kaynağı olan üçgen ise, hiyeroglif yazıda kullanımına göre hem iyiliği, hem dişiliği hem de şehir ve ülkeleri temsil ediyor. Koleksiyonunda üçgen figürüne çokça yer veren tasarımcı, serginin ana teması olan “Kadın Eliyle Dünyaya İyilik” sloganına vurgu yapıyor.

“Ninda” koleksiyonunun 9 Şubat – 13 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek sergisi kapsamında aynı zamanda; Hititlerle ilgili seminer, konuşma ve atölyeler de düzenlenecek.

PUDUHEPA: TARİHE GEÇMİŞ HİTİT KRALİÇESİ

Ünlü Mısır Firavunu II. Ramses, Hitit Kraliçesi Puduhepa’ya gönderdiği mektupta şöyle der:

 “Amon’un sevgilisi, Güneşin oğlu, Mısır Kralı, Büyük Kral Ramses şöyle der: Hatti Ülkesi’nin Kraliçesi, Büyük Kraliçe Puduhepa’ya söyle: İşte ben kardeşin iyiyim. Sen kız kardeşim de iyi olasın!”

Ünlü Hitit Kraliçesi Puduhepa, tarihin ilk yazılı barış antlaşmasında eşi III. Hattušili ile birlikte mührü bulunan tarihin en önemli kadın karakterlerinden biri.

Puduhepa sadece Kadeš Barış Antlaşmasını mühürlemekle kalmamış, eşi ve oğlu zamanında Tawananna sıfatıyla devleti de idare etmiştir. Hititlerin başkenti Hattuša arşivinden ve diğer Hitit yerleşimlerinden ele geçen binlerce çivi yazılı tablet sayesinde Hitit Uygarlığı bilinmekte, Hititlerin gizemli dünyası ise gün geçtikçe daha da iyi aydınlatılmaktadır.

TANRILAR İÇİN BAYRAM KUTLAMALARI

Kendilerini “Bin Tanrılı Hatti Halkı” olarak tanımlayan Hititler, yılın nerdeyse yarısından fazlasını tanrıları için düzenledikleri bayramları kutlamakla geçirmekte, Ülkenin refahı, zenginliği ve bereketi için dua edip, tanrılara şükranlarını sunmaktadır.

Canan Alimdar’ın Hitit kokan yeni koleksiyonu Ninda sergisi kapsamında gerçekleşecek olan “Kadın ve İyilik Teması ile Hititlere Yolculuk” konferansında Hititlerin büyülü dünyasına adım atacak, Hitit kadının yaşayışı, toplumdaki yeri, dinin toplumdaki önemi, bayramlar, hac törenleri, Hitit mitolojisinden örnekler, Hititli kahinlerin fal metinleri, ak ve kara büyüler, kurbanlar, adaklar, Hititlerden günümüze yansıyan gelenek ve halk inanışları ve daha nice ilgi çekici konu paylaşılacak.

(Selda FINDIK)

Editör: TE Bilisim