Çorum, hafta sonu farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İlk kez 2013 yılında İzmir’de hayata geçirilen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” bu yıl, 28 kentle birlikte aynı anda Çorum’da da yapıldı.
Organizasyon kapsamında yapılan çağrıya uyan kadınlar Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Melek Gizem Çataroğlu, bisikletin sadece spor amaçlı kullanılmadığını, aynı zamanda bir ulaşım aracı olduğunu ifade etti. Bisikletin yaşamın bir parçası olabildiğini dile getiren Çataroğlu, “Uygun bir bisiklet politikası olursa, işe veya ulaşacağımız yere bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın bir çok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Biz kadınlar korkmadan, çekinmeden yollarda olmalıyız” dedi.
Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” ne vurgu yapmak amacıyla bir araya geldiklerini dile getiren Melek Gizem Çataroğlu, yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığını, yollarda bisikletlilere saygı gösterilmesini istediklerini kaydetti.
Kadınların görünür olmasını istediklerini ifade eden Çataroğlu, “Görünür olmayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, kadın toplumun her alanında görünür olmalı. Bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz”

“SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU”NUN HİKÂYESİ…
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği ilk kez 2013 yılında “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” etkinliği çerçevesinde İzmir’de yapıldı. Bu etkinlik Sema Gür tarafından facebook etkinliği olarak açıldı ve kulaktan kulağa dolaşarak birçok kadına ulaştırıldı. Yaklaşık 300 kadın, en güzel kıyafetlerini giyerek ve bisikletlerini çiçeklerle ve kurdelelerle süsleyerek Konak Meydanı’nda toplandı. Alsancak’a kadar pedal çeviren kadınlar, turun ardından “şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun” konulu basın açıklaması yaptılar.
2014’de ikinci defa düzenlenen etkinlik, yazılı medyada ve televizyon kanallarında yayınlanarak daha fazla kişiye ulaştı ve katılımcı sayısı iki katına çıktı.
2015 yılında ise 20 Eylül günü 10 kentte eş zamanlı olarak yapılan etkinlik, yerli ve yabancı basında günlerce gündemde kaldı.










(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim