Hitit Üniversitesi’nin Sosyal Hizmetler Programına öğrenci alımı ile ilgili YÖK’e yapılan teklif kabul edilerek onaylandı. İlk defa bu yıl açılacak olan Sungurlu MYO Sosyal Hizmetler programına 40 öğrenci alınarak, eğitim-öğretim faaliyetlerine başlanacağını kaydedildi.

Konu hakkında Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi; “Sağlık alanında ciddi atılımlar gerçekleştiren ve özellikle Tıp Fakültemizin Çorum İlimizde öğrenci alımını başlatmasıyla birlikte bu alanda büyük gelişmeler sergileyen Üniversitemiz, Sosyal Hizmetler Programına öğrenci alımı ile sağlık alanına sosyal hizmetler boyutuyla katacağı önemli destekle gücünü daha da arttıracaktır.

NEDEN SOSYAL HİZMETLER PROGRAMI?

1961 yılında Anayasamıza giren “sosyal devlet” ilkesine göre devletler toplumun refahını sağlamalıdır. Zira “Millet devlet içindir” anlayışı yerine, “Devlet milletin refahını sağlamakla yükümlüdür” anlayışı egemen olmuştur. İnsana önem verilmesiyle ve insan haklarının da önem kazanmasıyla sosyal devlet anlayışına sahip ülkelerden kişilerin ekonomik ve sosyal haklarından faydalanmasını sağlamaları, bu durumu engelleyen etmenleri de ortadan kaldırmaları beklenmektedir. Bu haklar elbette tüm insanlar için eşit şekilde sunulmalı, dezavantajlı gruplar için de “pozitif ayrımcılık” yapılmalıdır. Bu doğrultuda Sosyal Hizmetler bölümü mezunları görev aldıkları ilgili kurumlarda yönetici, planlayıcı, araştırıcı ve uygulayıcı olarak çalışırlar. Mezunlar, korunmaya muhtaç çocuklar, yaşlılar, engelliler, suçlular, yoksullar için mesleki bilgiler verir; sorunların bireysel ve toplumsal olarak önlenmesi ve çözümlenmesi için çalışırlar. Bu noktada sosyal hizmet alanında yetiştirilen nitelikli yardımcı sosyal hizmetler yardımcı elemanına ihtiyaç bulunmaktadır.

Sosyal Hizmetler Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kuruluşların çeşitli birimlerinde, kamu ve özel sektöre ait huzurevlerinde, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, engellilere yönelik özel eğitim kuruluşlarında, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, yerel yönetimlerin sosyal yardım ve hizmet birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca Sosyal Hizmetler önlisans programını başarı ile bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık Sosyal Hizmet ve Sosyoloji lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Bunun yanı sıra DGS ile Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Sosyal Hizmet bölümlerini tercih edebilmektedirler”

Bu kapsamda Sungurlu MYO’da 2018 yılında ilk defa öğrenci alacak olan Sosyal Hizmetler Programı ile birlikte aktif program sayısının 9’a yükseldiği ve halen yaklaşık bin 200 öğrencinin eğitimlerine devam ettiği de dile getirildi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim