İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda Halil İbrahim Kaya başkanlığında Cumartesi günü 11:00’de yapılan oturum, açılış yoklaması ile başladı.

İl Genel Meclisi’nin bir önceki birleşimine ait tutanak özetinin okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Bu bölümde ilk olarak, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 2018 Mali Yılı bütçesindeki “Memur Maaş ve SGK Ödemeleri” ekonomik kodunda bulunan 60.000,00 TL’nin alınarak, Sungurlu İlçe Özel İdare Müdürlüğü bütçesindeki memur maaş ödemeleri ile ilgili ekonomik kodlara aktarılması yönündeki gündem maddesi görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Turizm Komisyonu Başkanı İkram Şahin, “Türkiye’de ve Çorum’da Gastronomi Turizmi” konulu komisyon raporunu İl Genel Meclisi üyelerinin bilgisine sundu.

Yeme-içme bilimi anlamına gelen gastronomi kavramıyla birlikte yöresel yiyecek ve içeceklere yönelik ilginin de arttığını belirten İkram Şahin, bu ilginin bir sonucu olarak mutfağıyla ün yapmış bölgelere seyahatler düzenlenerek yeni destinasyonlar oluşturulduğunu ve Çorum’un da bu illerden biri olduğunu kaydetti.

İkram Şahin gastronomi turizmine ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Sektördeki bu talep ve gelişim, yeni bir turizm çeşidi olan ve son yıllarda adından sıkça bahsettiren gastronomi turizminin doğuşunu sağlamıştır. Mutfak, bir ilin kültürünü yansıtan en önemli kültürel miraslardan biridir ve pek çok destinasyon için önemli bir çekicilik olarak algılanmaktadır. Yöresel gastronomi sunumları ile turistlerin özellikle ‘farklı ev sahibi kültürler hakkında bilgi sahibi olma’, ‘otantik ve değişik tecrübeler yaşama’ ve ‘değişik yiyecekler tatma’ şeklindeki beklentileri tatmin edilmektedir. Günümüzde gastronomi kültürü nedeniyle ziyaret edilen ve marka haline gelmiş ülkeler ve şehirler yer almaktadır.”

Turizm Komisyonu Başkanı Şahin, Çorum ve Hitit mutfağının ön plâna çıkarılması için kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının çeşitli çalışmalar yaptıklarını anımsatarak, bu çalışmalardan örnekler paylaştı.

Toplantı, komisyon raporunun oy birliğiyle kabul edilmesiyle sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim