Orman ve Su İşleri Bakanlığı eski Müsteşarı, hemşehrimiz Prof. Dr. Lütfi Akça, Başbakanlık Başmüşaviri sıfatıyla, DSİ 5. Bölge Müdürü Murat Alp ve beraberindeki heyetle, 21 Nisan 2018 tarihinde DSİ’nin Çorum ili yatırımlarını yerinde inceledi.

“DSİ Çorum’da yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Lütfi Akça, “Son 15 yılda Çorum şehir merkezi, Alaca ve İskilip ilçelerine toplam yıllık 10,04 milyon m3 içmesuyu temin ettik. 7 baraj ve 3 gölet inşa ettik, 14 adet sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 158.950 dekar arazi sulamaya açılmıştır.” dedi. Böylece çiftçilere yıllık 127.216.557 TL zirai gelir artışı sağladıklarını belirten Prof. Dr. Lütfi Akça, 68 derenin ıslahının tamamlanarak Çorum ilinin taşkın zararlarına karşı vatandaşın can ve mal güvenliğini güvence altına aldıklarını belirtti.
Çorum’da 13 adet baraj, 2 adet gölet ve 9 adet sulama tesisinin inşaat safhasında olduğunu belirten Prof. Dr. Lütfi Akça, “Hizmete aldığımız Koçhisar Barajı ile 118.350 dekar araziyi sulayacağız. Ayrıca bu barajdan Çorum şehir merkezine yıllık 12,12 milyon m³, Alaca ilçesine de yıllık 2,54 milyon m³ olmak üzere toplam 14,66 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Akça, daha sonra şu bilgileri verdi:

“Sulama ve enerji projesi olan Obruk Barajı ve HES ile 69.840 dekar araziyi sulayacağız. Santral sayesinde yıllık 473 milyon kilowatt.saat enerji üretiyoruz. Boğazkale Evci Barajı, Hatap Barajı, Bayat Kunduzlu Barajı ve İskilip Derekargın Barajı Çorum’a kazandırdığımız diğer barajlardır. İnşaat safhasındaki 13 baraj ve 2 gölet ile sulanan alanları arttıracak, vatandaşlarımızın kalkınmasını hızlandıracağız.

Son 15 yılda Çorum’da inşa ettiğimiz 68 adet taşkın koruma tesisi ile 49 meskûn mahal ve
15.000 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. 3 adet taşkın koruma tesisinin yapımına devam ediyoruz.”

(Bülent USLU)

Editör: TE Bilisim