Belediye Bahabey Arıtma Tesisi içerisinde yeni yapılan Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Labaratuvar ve Scada Kontrol Merkezi’nde Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, birim müdürü Zübeyir Tuncel ile birim çalışanlarının katılımıyla bir toplantı düzenleyen Başkan Külcü, 259 bin nüfusa 101 bin aboneye yıllık 17 milyon metreküp temiz, kaliteli ve sağlıklı içmesuyu ulaştırdıklarını bildirdi.

Çorum Belediyesi’nin 28 müdürlüğü bulunduğunu ve bunların yürüttüğü hizmetler içinde bazılarının çok önemli olduğunu hatırlatan Külcü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün de bunlardan biri olduğunu, varlığı veya yokluğuyla tüm kesimleri etkileyen hizmetledri başarıyla yerine getirdiklerini bildirdi. Bu müdürlüğün 186 personeli ile hizmeti hakkıyla yerine getirdiğini anlatan Külcü, “Barajlardan musluklara gelene kadar verilen hizmetlerimizi 186 personel ile yürütmekteyiz. Bugüne kadar bizlere herhangi bir sorun yaşatmayan bu arkadaşlara hizmetleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İnsan sağlığı için suyun önemine değinerek ülkemizin içinde bulunduğu duruma da dikkat çeken Başkan Külcü konuşmasının devamında Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün hizmetlerini anlattı.

101 BİN ABONE

Çorum Belediyesi olarak 259 bin kişiye hizmet verdiklerini, bu hizmetler içinde su hizmetinin vatandaşla sözleşme yapılan tek hizmet olduğunu anlatan Belediye Başkanı Külcü, “Çorum’da 101 bin 239 su abonesi bulunmaktadır. Bunların 80 bini mesken, 20 bini ise ticari işletmelerdir. Ayrıca Bin 575 şehit yakını, gazi ve engelli de değişik tarifelerle bu hizmetten yararlanmaktadır.

Dünyada kişi başı su tüketimi 200 litre kabul edilir. Türkiye’de ise bu oran 150-200 litre arasındadır. Dünyada kayıp kaçak oranı yüzde 35, ülkemizde ise yüzde 45’lerdedir. 2016 yılında Belediye olarak şebekeye 17 milyon metreküp su verdik. Bu suyun 5 milyon metreküpü kaçak sudur. Faturalandırılan su ise 12 milyon metreküptür. Çorum’da 101 bin abonemize kaliteli, temiz ve sağlıklı su ulaştırma adına önemli çalışmalar yürütülüyor.

3 KAYNAKTAN SU

Belediye olarak 3 kaynaktan suyumuzu alıyoruz. Barajlar, kuyular ve doğal kaynaklar. Geçen yıl yüzde 75 oranında barajlardan su aldık. Barajlar daha garanti ve ekonomik olan su kaynaklarıdır. Çorum’da ağırlıklı olarak suyumuzu Yenihayat ve Hatap Barajı’ndan alıyoruz. Taze su dolduğunda Çomar Barajı’ndan da yararlandığımız oluyor. Çorum’da barajlarımızın su kapasitesi 45 milyon metreküptür. Bunlarda şu anda doluluk oranı ise yüzde 42 ile 19 milyon metreküp seviyesindedir. Çorum’da 12 noktada kuyu ve diğer kaynaklarımız mevcuttur. Suyumuzun yüzde 25’ini de bunlardan alıyoruz. 2015 yılında yağmur azlığı nedeniyle suyun yüzde 60’ını bu kuyu ve kaynaklardan almıştık” dedi.

Koçhisar Barajı isale hattı, Koparan derivasyonu, Arıtma tesislerinin revizyonu, yeni arıtma tesisi projesi, su analiz laboratuvarı, Scada sistemi ve şebekenin sayısallaştırılması gibi konulara da değinen Külcü, göreve geldikleri günden beri yapılan altyapı çalışmalarına şu şekilde değindi.

“410 KİLOMETRE ŞEBEKE YAPTIK”

“Göreve geldiğimizde bizlere ‘altyapıya harcanan görünmez, boşuna yatırım yapmayın’ denilmesine rağmen biz bunlara itibar etmeden sonraki seçimleri düşünmeden yerin altına da üstüne de gereken yatırımları hayata geçirdik. Çorum’da şu anda 2 bin 167 kilometre uzunluğunda bir altyapı şebekesi var. Bunun 410 kilometrelik kısmını biz göreve geldikten sonra yaptık. İçmesuyunda 1300 kilometrelik şebekenin eskiyen tüm boruları yenilendi. Göreve geldiğimizde Çorum genelinde bir çok yerde vana olmadığı için yaşanan sorunlarda birkaç mahallenin suyunun kesilmek zorunda kaldığını gördük.

Bu nedenle kentin 485 noktasına vana yerleştirerek sadece sorun olan bölgelerde kesinti yaparak mağduriyetleri giderdik. Bu sayede büyük su kayıplarının da önüne geçmiş olduk. Ayrıca geçtiğimiz aylarda vatandaşlara çağrıda bulunduğumuz bir konu vardı. Miadı dolmuş 400 sayaç üzerinde bir araştırma yaparak yüzde 18,4 oranında kayıp kaçağa neden olduklarını belirledik. 10 yılını dolduran sayaçların değişmesi gerekiyor. Bugüne kadar 39 bin 500 sayacın 31 bini değiştirildi. Kalanların ise gerekli değişikliği yapması gerekiyor.

Altyapıda üstünde durduğumuz bir diğer yatırım yağmursuyu şebekesi oldu. Bu hat kenti 365 gün ilgilendirmez. Yağmurlar yağdığında yılda birkaç günlük bir sıkıntı ile ilgilidir ama biz bunu önemsemedik. 24 kilometrelik yağmursuyu şebekesinin üzerine göreve geldiğimizden beri 93 kilometre ilave yaparak bu hattı 117 kilometreye çıkardık.  Biz bu çalışmaları yaptık ama eksiğimiz yok demiyoruz. Kırılma, bozulma, yeni ihtiyaçlar bunların hepsi anında dikkate alınıyor. Altyapıda üçüncü çalışmamız kanalizasyondur. 580 kilometrelik kanalizasyon şebekesi olan Çorum’da biz göreve geldiğimizden beri 173 kilometre ek yapmışız.

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü hizmetlerine 8 yıl içinde yapılan yatırım ve harcama 350 milyon liradır. İnsan sağlığı herşeyden önemlidir. İnsanımız için yapılan hiçbir hizmet parayla ölçülmez ama bu verdiğimiz rakamda yapılan yatırımın tutarıdır. Çorum Belediyesi olarak 101 bin abonenin musluğundan akan suyun ülkenin en temiz, kaliteli ve sağlıklı sularından biri olduğunu biliyoruz. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla bu suyu içebilir.”

Çorum Belediye Başkanı Külcü, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Labaratuvar ve Scada Kontrol Merkezi’nin içindeki bölümler ve müdürlüğün kullandığı araçları inceleyerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

(Volkan SINAYUÇ) 

Editör: TE Bilisim