Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şafak Bulut koordinatörlüğünde yürütülen “Obruk Barajı ve Çevresinin Biyoçeşitliliği ve Baraj Suyunun Fiziko-Kimyasal Özellikleri ile Su Kalitesinin Değerlendirilmesi” isimli proje kapsamında baraj gölünün biyolojik çeşitlilik ve su kalitesi izleme çalışmaları Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim elemanları ve lisansüstü öğrencileri tarafından gerçekleştiriliyor.

Proje kapsamında Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Emre Güler, Genel Sekreter Erdal Kanık ile birlikte Oğuzlar Belediye Başkanı Orhan Ateş’i ziyaret etti. Obruk Barajı’nda kurulacak olan Su Ürünleri ve Su Sporları Uygulama Araştırma Merkezi’nin son durumunun ele alındığı ziyaret sonrasında Prof. Alkan, Başkan Ateş ve beraberindeki heyet “Obruk Barajı ve Çevresinin Biyoçeşitliliği ve Baraj Suyunun Fiziko-Kimyasal Özellikleri ile Su Kalitesinin Değerlendirilmesi” projesini yürüten ekibi ziyaret etti.

Merkezdeki çalışmalarda ciddi yol kat edilmesinden dolayı ilçelere daha fazla imkân ayrılmaya başlandığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, 22 Şubat 2013 tarihinde ön izin alınmasına rağmen bürokratik süreç nedeni ile inşaatına başlanmayan merkezin projesinin tamamlanarak 2018 içinde inşaatına başlanacağını söyledi.

“Amacımız bölgede hem eğitsel faaliyetlerimizi ilgili alanlarda uygulamalı eğitimler yaparak sürdürmek, hem muazzam bir flora ve faunaya sahip bölgeye bilimsel bir katkı sağlamak, hem de ulusal ve uluslararası spor müsabakalarını yapılır hale getirmek” diyen Rektör Alkan, bölgenin rekreasyon amaçlı da kullanılacağının altını çizerek, izleme çalışmalarını gerçekleştiren öğretim elemanlarına ve öğrencilerimize teşekkür etti.

Su ürünleri ve su sporları konularında Hitit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma teknesi ile yapılan çalışmalar neticesinde Obruk Baraj gölünün kışlayan sukuşları açısından ülkenin en değerli sulak alanlarından birisi olduğunu da ortaya çıkartı. Kasım ve Aralık ayı içerisinde yapılan arazi çalışmalarında birçoğu ilk kayıtlar olmak üzere toplam 48 kuş türü kaydedildi. Yapılan sukuşu sayımlarına göre 18 bin adetin üzerinde Sakarmeke, yaklaşık 600 adet Karabatak, 500 adetin üzerinde Yeşilbaş ve Küçük Batağan, 300 adetin üzerinde Karabaş Martı ve Bahri, Angıt, Macar Ördeği, Çıkrıkçın, Gri Balıkçıl, Büyük Ak Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl gibi kışı Obruk’ta geçirecek sukuşları kaydedildi.

Yapılan açıklamada “Buna ilaveten Obruk Barajı ve çevresini yaşam alanı olarak kullanan iki yaşamlı, sürüngen ve memeli türleri de kayıt altına alınıyor. Arazi çalışmaları sırasında, ağ kontrolü yapan tekneler ziyaret edilerek, balık türlerine ait örnekler alındı. Buna göre Obruk Barajı’nda Tatlısu Levreği (Perca fluviatilis), Yayın Balığı (Silurus glanis) ve Sazan (Cyprinus carpio) ekonomik balık türlerinin bulunduğu tespit edildi. Baraja ait bütün balık faunasının ortaya çıkartılması önümüzdeki saha çalışmalarında sağlanacak. Ayrıca balık türlerine ait toksikolojik ve biyo-ekolojik çalışmalar yapılıp baraj suyunun canlılar üzerinde bıraktığı etkiler değerlendirilecek” denildi.

Ayrıca baraj gölü içerisinde topografya, suyun rengi ve derinliği baz alınarak toplamda 11 farklı istasyondan su örnek alımının yapıldığı, örneklerin Fiziko-Kimyasal özellikleri ve mikrobiyolojik özelliklerinin yıl boyu takip edileceği; bu sayede suyun içme ve tarımsal amaçlı kullanılması için öneriler sunulacağı, suyun kalitesinin bütün baraj gölünü temsil edecek şekilde ortaya konularak bölgesel olarak da değerlendirmeler yapılacağı vurgulandı.

Oğuzlar Belediye Başkanı Orhan Ateş de yaptığı açıklamada Rektör Alkan ve beraberindeki heyete teşekkür etti. İlçede yapımına başlanacak Su Ürünleri ve Su Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin projesini yerinde inceleyen heyetin çalışmaların sıklaştırılacağını belirttiğini ifade eden Başkan Ateş, yakında inşaatına başlanacak merkezin ilçe halkına hayırlı olmasını dileyerek Belediye olarak her türlü desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim