Göreve geldiklerinde ilimizdeki 10 adet su deposunun halini kamuoyuna hiç yansıtmadıklarını ancak yaptıkları çalışmalar sayesinde bunların pırıl pırıl bir hale geldiğini bildiren Başkan Külcü, suyun kontrolü için de bir laboratuvar kurduklarını ifade etti.

Bahabey Çamlığı’ndaki tesiste kurulan laboratuvar hakkında bilgi veren Külcü, “Sağlık Bakanlığı’nın akredite ettiği laboratuvarlarda suyu kontrol ettirebiliyoruz ancak bu suda bir sorun olduğunda sonuç alınıyor. Ama biz kurduğumuz laboratuvar sayesinde suda bir sorun yaşanmadan her gün yapılan kontrollerle suyu analiz edebiliyoruz. Suyun bozulmadan kalitesinin tespit edilmesi için 24 saat içinde farklı noktalardan su alarak analiz yapılıyor. Bir ay içinde 9 bin, yıl içinde ise 108 bin analizi yapıyoruz. Hemşehrilerimizin suyu gönül rahatlığı ile içmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

SCADA SİSTEMİ İLE ANINDA SU TESPİTİ

Bu çalışmanın son aşamasının SCADA sistemi olduğunu belirterek Belediye’deki tüm ilgili kişilerin cep telefonlarından internete girerek şebekenin durumunu anında görebildiğini anlatan Külcü, “Olağanüstü bir durum varsa da anında müdahale imkanına kavuşmuştur. Ölçemezseniz yönetemezsiniz. Yaptığımız işi her yönüyle ölçmemiz gerekiyor. 2009 yılında bu sistem için söz verdik ve bugüne kadar altyapısını hazırladık. 2.5 milyon liralık bir yatırım ile sistemi kurduk. Şebekeye verilen suyun ücretinden, debisine, kayıp kaçak bölgelerine kadar bu sistem sayesinde tespit yapılabilmektedir.

Şebekenin sayısallaştırılması çalışmaları da sürmektedir. Bu artık her kesimin yaptığı bir çalışmadır. Hiçbir yer bir kişinin hafızasına mahkum değildir. Emekli olan veya başka kuruma tayip olanların yerine gelenler ekranı açtığında herşeyi görebilmelidir. 2 bin 167 kilometrelik şebekenin 650 kilometresini sayısal ortama aktardık. Yani yüzde 30’lar seviyesindeyiz” dedi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim