Yapılan açıklamada Tel örgüyle çevrili su depolarının daha sağlıklı olduğunun dile getirildiğini anlatan Tuna, köylerin böyle bir çalışmaya imkanının olmadığını ve bu çalışmanın İl Özel İdaresi tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.
İl Genel Meclisi Toplantısına başkanlık yapan Ali Sami Odabaş ise bazı şeylerin de yerinde halledilmesinin uygun olacağı görüşünde olduğunu kaydederek durumun değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

İMAR MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN 3 MİLYON 400 BİN LİRA İSTENDİ
Çorum İl Özel İdaresi 2017 yılı bütçe görüşmeleri İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü bütçesinin görüşülmesi ile devam etti.
Bütçe konusunda meclis üyelerine bilgi veren İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Muzaffer Arda Bal, köy yerleşim alanları ile ilgili çalışmaların yılsonu itibariyle tamamlanacağını ifade etti.
İmar ve kentsel İyileştirme Müdürlüğü olarak 2017 ödeneği olarak 3 milyon 388 bin lira talep ettiklerini dile getiren Bal, bu ödeneğin dağılımını ise şöyle sıraladı: Kırtasiye alımları 10 bin, bilgisayar hizmeti alımları 2 milyon lira, ilan giderleri 20 bin lira, makine teçhizat bakım ve onarım giderleri 3 bin lira, ve plan proje alımlarına 1 milyon 350 bin lira.
 


ÖZEL KALEM VE KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇESİ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
İl Özel İdaresi 2017 bütçesi görüşmeleri kapsamında Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Abdullah Tokgöz tarafından İl Genel Meclisi üyelerine bilgi verildi.
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak 2017 yılı ödenek taleplerinin 1 milyon 422 bin lira olduğunu ifade eden Tokgöz, bu ödeneğin harcanacağı bölümleri şöyle sıraladı:
Kırtasiye alımları 10 bin lira, baskı ve cilt giderleri 75 bin lira, ilan giderleri 20 bin lira, tanıtma, ağırlama, tören, fuar organizasyon giderleri için 150 bin lira, kırtasiye ve büro malzemesi alımı için 10 bin lira, menkul mal alım giderleri için 20 bin lira, hane halkına yapılan diğer transferler kalemi için de 700 bin lira
Tokgöz ayrıca Özel Kalem Müdürlüğü harcamaları için de 450 bin lira ödenek istediklerini kaydetti. Tokgöz bu ödeneğin harcanacağı alanları da şöyle sıraladı:
Yurtdışı geçici görev yollukları 50 bin lira, Temsil ağırlama, tören, fuar organizasyon giderleri için 300 bin lira, tanıtma giderleri için 100 bin lira.
 
SÜT ÜRETİCİLERİ BİLİNÇSİZ”
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Ömer Çatalpelit, Çorum’daki süt üretiminin durumu, sorunları, yakın illere göre alımları, süt birliğinin yetiştiriciye katkıları ve süregelen sorunları hakkında il genel meclisi üyelerine bilgi verdi.
Çorum’un süt üreticiliği konusunda bölgede parmakla gösterilecek firmaları bölgede tuttuğunu anlatan Çatalpelit, ancak yapılan saha ziyaretleri, firmalardan dönen kesik sütler (antibiyotikli, sodalı) yabancı madde içeren sıkıntılı sütler ve hijyen problemlerinin üreticilerin hayvan bakım, besleme, sağım hijyeni süte müdahale hakkında eğitimsiz olduklarını gösterdiğini kaydetti. Birliğin durumun ciddiyetini fark ederek saha içi üretici eğitimleri düzenlediğini anlatan Çatalpelit, yapılan çalışmalarda üreticilerin devlet destekleri e bunlarla alakalı yönetmeliklerden habersiz olduğunu ve bilinçsiz üreticilik yaptıklarının fark edildiğini söyledi.
Birliğin günlük ortalama olarak 55 ton süt pazarladığını, yılda ise 20 milyon litre süt toplanarak gıda kodeksine uygun şekilde sanayiciye pazarlandığını dile getiren  Ömer Çatalpelit, süt fiyatlarını etkileyen en önemli etkenlerin başında nakliyenin geldiğini vurguladı. 1.5 yıldır süt fiyatında artış olmamasına rağmen elektrik, su, yakıt, personel gibi giderlerin sürekli arttığını belirten Çatalpelit, ayrıca Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketiminin ise ABD ve AB ülkelerine göre düşük olduğunu anlattı.
(Erkan BAYATLI)
 
Editör: TE Bilisim