Bilimsel Eczacılığın 176. Yıldönümü ve Eczacılar Haftası dolayısıyla Türk Eczacıları Birliği 45. Bölge Çorum Eczacı Odası tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.
Çorum Eczacı Odası Toplantı Salonu’nda dün gerçekleştirilen etkinliklere Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, 45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Süleyman Koca, Oda Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda eczacı katıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan 45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Süleyman Koca, Türkiye’de eczacılık eğitiminin yapıldığı ilk kuruluş olan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’nin 2. Mahmud tarafından açıldığı ve ilk dersin verildiği gün olan 14 Mayıs 1839 tarihinin TEB tarafından Eczacılık Günü olarak kabul edildiğini anımsatarak, “Bilimsel eczacılığın 176. Yılına meslekî kaygılarımızın arttığı bir ortamda girmiş bulunuyoruz. Eczacı meslektaşlarım çok zor şartlarda da olsa günümüzde insan vücudundaki kılcal damarlar gibi ülkemizin en uç noktalarına kadar ulaşarak, ilaç ve sağlık hizmeti götürmekte, toplumsal hayat içerisindeki önemlerini sürdürmektedirler.” dedi.
Oda Başkanı Süleyman Koca, TEB’in yaptığı Eczacı Profili ve Eczane Ekonomileri Durum Araştırması’na göre her 2 eczaneden birini zor durumda olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“14 Mayıs’ı gerçek anlamda bayram olarak yaşayabilmemiz, ancak bazı şartların gerçekleşmesiyle mümkün olacaktır. Sağlıkla ilgili tüm ürünler sadece eczanede ve eczacı sorumluluğunda satıldığı gün eczacının bayramı olacaktır. Bunun dışında eczacı daha fazla hak kaybına uğramaktan kurtarılmalıdır. Eczacılara meslek hakkı ücreti verilmelidir. Eczacılar, tedarikçi ve tahsilatçı konumundan kurtarılmalıdır. Eczacılık fakülteleri ve kontenjanları sınırlandırılmalıdır. Eczacıyı mağdur etmeyecek bir emeklilik hakkı verilmelidir. Bütün bu koşulların sağlanması hâlinde, eczacılar gerçek anlamda bayram yapabilir.”
Geleceğe saygın bir meslek bırakabilmek için umutların her zaman canlı tutulması gerektiğini vurgulayan Süleyman Koca sözlerini, “14 Mayıs’ı bu açıdan yenilenme için bir fırsat ve yeniden dirilişe heyecan katan bir etken olmasını umuyorum. Tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Eczacılar Günü’nü kutluyor, ilaç ve eczacılık camiasının bir an önce problemleri çözülerek, bu anlamlı günün gerçek manada bir bayram olmasını diliyorum.” şeklinde tamamladı.
Daha sonra kürsüye gelen Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü Eczacısı Salih Erdoğan, ilaçların karşılanması ve değişen bazı maddeler üzerine katılımcılara bilgi aktarırken, Duygu Bodrumlu ise “Hastane Eczacılığı” başlıklı bir sunum yaptı.
Etkinlik sonunda katkılarından ötürü SGK eczacıları Salih Erdoğan, Evren Dinler ve Duygu Bodrumlu’ya Eczacı Yemini’nin bulunduğu birer teşekkür plâketi verildi.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim