Semt sakinlerinin hem güneşin sıcak yüzünü göstermesinden hem de daha hesaplı olmasından dolayı Ramazan ihtiyaçlarını bu hafta pazardan gidermeyi tercih etmesi, esnafın keyfini yerine getirdi.


Güneşin sıcak yüzünü göstermesiyle beraber son ayların en hareketli havasını yakalayan Cumartesi Pazarı’nın bu canlılığı, esnafın da neşesine yansımış görünüyordu.


“ÜYÜK’TEN GELECEK 300 TON SARIMSAK, FİYATI DÜŞÜRECEK”
Mantısız bir iftar sofrası düşünülemeyeceği gibi, sarımsaksız bir mantı da elbette olmaz. Ramazan ayı boyunca iftar sofralarında mantıya yoldaşlık eden sarımsak, pazarın en pahalı sebzesi olarak dikkat çekti.
Cumartesi Pazarı’nda iriliğine göre 8 – 9 ve 10 liradan sarımsak satan Serdal Şen, şu an tezgâhlarda bulunan ürünün Maraş sarımsağı olduğunu söyledi. Serdal Şen, Üyük Köyü’nde bu yıl yaklaşık 300 ton sarımsak beklendiğini belirterek, “20-30 güne kadar Üyük Köyü’nün sarımsağı çıkacak. Aynı günlerde Kastamonu sarımsağı da piyasaya çıkmış olacak. Çok sürmez, bir ay içinde sarımsağın pazardaki fiyatı 5 liraya kadar düşer.” şeklinde görüş belirtti.

Serdal Şen, oğlu Yusuf Şen’le birlikte sarımsak tezgâhında…

“YUMURTA FİYATLARI YENİDEN ARTACAK”
Cumartesi Pazarı’nda “Çiftlikten halka” taze yumurta satan Ali Aksungur, son günlerde düşüş gösteren yumurta fiyatlarının önümüzdeki haftadan itibaren yeniden artabileceğini söyledi.
Yumurta fiyatlarının inişli çıkışlı bir grafik çizdiğini ifade eden Ali Aksungur, şu an “düşük” seyirdeki fiyatların önümüzdeki günlerde yükselişe geçeceğini kaydetti. Bu hafta Cumartesi Pazarı’nda yumurtanın 30’lu kolisi 6 lira ile 9 lira arasında değişti.

Ali Aksungur “Yumurta fiyatları yükselişe geçecek” dedi.

“DOĞAL ANTİBİYOTİĞİ SOFRADAN KALDIRMAYIN”
Doğal antibiyotik olarak bilinen kuru soğan, 75 kuruş ve 1 liralık kilo fiyatıyla pazarın en ucuz sebzelerinden biri olarak göze çarptı. Cumartesi Pazarı’nda tezgâh açan Hüseyin Çığırtkan da soğanın bu özelliğine vurgu yaparak, “Şifa deposu soğan, sofralardan eksik edilmesin. Hastalıklardan korunmak için herkes soğan yesin. İlaçtan ucuz olduğu kesin…” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Çığırtkan (Solda) ve Samet Celal Çığırtkan

“TATLININ TADI KAÇTI”
Mehmet Kurt isimli seyyar tatlıcı, daha önce 75 kuruş olan halka tatlının fiyatını “güncellemek” zorunda kaldığını belirterek, “Çünkü benim alış fiyatım arttı. 75 kuruşa sattığım halka tatlıyı şimdi 1 liradan satmak zorundayım. Hâl böyle olunca tatlının tadı kaçtı.” dedi.

Mehmet Kurt (Solda), “halka” tatlı satıyor.

“PATATES NORMALE DÖNDÜ”
Geçtiğimiz günlerde aşırı fiyat artışıyla ekonomi gündemini epeyce meşgul eden patates, tüketicinin alım gücünü de oldukça zorlamıştı. Pazar esnafından Şevket Arslan, patates fiyatlarının normale döndüğünü belirterek, “Kalitesine göre 3 kilosunu 5 liradan, 6 kilosunu 10 liradan satıyoruz.” dedi.

Şevket Arslan (Sağ başta), patates fiyatlarının kendisini toparladığını söyledi.

“GÜNEŞ YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ”
Domates, yeşil sivri biber, salatalık ve patlıcan gibi farklı ürünlerle oldukça zengin ve renkli bir tezgâh açan Ahmet Şahin, son ayların en canlı pazarını yaşadıklarını belirtti.
Yakınlarıyla birlikte müşterilere hizmet sunan Ahmet Şahin, “Bugünkü Cumartesi Pazarı hem hareketli, hem de bereketli geçiyor. Çok şükür işler çok iyi. Bu canlılıkta havanın güneşli olmasının da büyük bir etkisi var.” dedi.

Ahmet Şahin (Sol baştaki), “Çok şükür, işler çok iyi” dedi.

“YAZ YAĞIŞLI GEÇİNCE, KARPUZA İLGİ OLMADI”
Haziran ayı boyunca devam eden yağmurlar nedeniyle kısmen “serin” geçen yaz günlerinde karpuz satışlarının beklenen düzeyde gerçekleşmediğini dile getiren Çağdaş Esmeoğlu, “Aslında Ramazan ayında en çok tüketilmesi, hem sahur hem de iftar sofralarından eksik edilmemesi gereken meyvelerin başında karpuz geliyor. Vitamin ve su deposu karpuzun bolca tüketilmesi hâlinde, oruç tutan insanlar susuzluk problemi yaşamaz. Aşırı yağışlardan dolayı bu sene beklediğimiz satışları yapamadık belki ama havaların mevsim normallerine dönmesiyle birlikte karpuz yine sofraların başköşesindeki yerini alacaktır.” diye konuştu.

Çağdaş Esmeoğlu, “su deposu” karpuzun kilosunu 50 kuruştan satıyor.


(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim