Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Saraylım Tarım firmasına ait soğuk hava depolarını inceleyen Alkan, tesisler hakkında bilgi aldı.

Saraylım Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ilıca, tesislerin sahip olduğu teknoloji yönüyle Türkiye’nin en modern soğuk hava deposu olduğunu ve dinamik kontrollü atmosfer sistemi olarak bilinen bu teknolojiden Türkiye’de iki tane bulunduğunu söyledi.

Ilıca, “Meyve çekirdeği ve kabuğundan sensörler aracılığıyla aldığımız sinyallerle oda sıcaklığı, oksijen miktarı, karbondioksit oranı, azot düzeyi, nem değerleri gibi tüm verileri elektronik ortamda izliyor, meyvenin anlık ihtiyacına göre oda şartlarını düzenliyoruz. Bu işlemlerde hiç bir kimyasal kullanmıyor, tamamen teneffüs ettiğimiz havayı kullanıyoruz. Elektronik cihazlarla havayı ayrıştırarak istediğimiz değerleri yakalıyoruz” dedi.

Meyvenin çeşidi, hangi şartlarda hasat edildiği, hasat-depolama arasında geçen süre, meyvenin yetiştiği bölgenin iklim şartları gibi pek çok etkenin meyve depolanma şartlarını etkilediğini ifade eden Mustafa Ilıca, “Bu şartları bize en gerçekçi olarak bildiren ise meyvelerden sensörler aracılığıyla alınan sinyallerin elektronik cihazlarda değerlendirilmesi sonucu elde edilen verilerdir. Yani her odanın değerleri, içerisindeki meyvenin özelliklerine göre değişmektedir” diyerek, bu sayede klasik depolarda 6-7 ay olan muhafaza süresinin 14 aya çıktığını belirtti.

Ilıca, depolama hedeflerinin 14 bin tona ulaştırmak olduğunu da sözlerine ekleyerek, amaçlarının ülke ekonomisine katkı sağlamak ve Çorum tarımında lokomotif bir rol üstlenmek olduğunu söyledi.

Üniversite’den emekli öğretim görevlisi Ali Ilıca da tesiste bulunan makina ve depoların çalışma düzeni, kapasiteleri ve öne çıkan özellikleri hakkında bilgi verdi. Ali Ilıca, bahçelerden elma almadan önce laboratuvarlarda pestisit analizleri yaptırdıklarını ve yasaklı ilaç kullanılan hiç bir meyvenin depolarına girmediğini ifade ederek, insan sağlığına son derece duyarlı olduklarını belirtti. Ali Ilıca, Saraylım Tarım olarak Üniversite’ye kapılarının her zaman açık olduğunun altını çizerek, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde her türlü ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan da böyle bir tesisin ilimizde olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, Üniversite’den emekli öğretim elemanının bu proje içerisinde yer almasından dolayı gurur duyduğunu vurguladı.

Elma üretiminin Niğde, Karaman, Isparta gibi şehirlerdeki kadar fazla olmadığı halde Türkiye’nin en modern tesislerinin Çorum’da olmasının önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Alkan, şehrin sanayi ve Ar-Ge bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek toplumların gelişmesinde üniversitelerin vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizdi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim