Az tehlikeli işyerlerinde 10 kişiden az çalışan bulunması durumunda, işverenin isterse Anadolu Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği işveren portalından eğitim alıp bu sorumluluğu kendisi üstlenebileceğini dile getiren Doğan, belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan bakkal, manav gibi küçük esnaf ya da serbest meslek sahiplerinin kendi işyerleri için işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceğini vurguladı.
Bu hizmeti kendi yürütmek isteyen işverenlerin Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına 24 Haziran 2016 tarihine kadar yaşadıkları ildeki Açık Öğretim Bürolarından yardım alarak başvurabileceklerini ifade eden Ali Can Doğan, şunları dile getirdi: “Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;
Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir.
Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilirler. İşletme ve işyerlerinizin tehlike sınıfı ve faaliyet alanına göre yasal yükümlülüklerini yerine getirebilmeniz için alanında profesyonel C sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar: "Az Tehlikeli" olarak sınıflandırılan işyerlerinde; B sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar: "Az Tehlikeli ve Tehlikeli" olarak sınıflandırılan işyerlerinde; A sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar: "Bütün Tehlike Sınıflarında" yer alan işyerlerinde görev yapabileceklerdir.
1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle İş güvenliği konusunda yasal zorunlulukları yerine getirmeyen işverenleri bekleyen cezalar şöyle:
Eğer işyeri az tehlikeli sınıftaysa işyeri uzmanı ve hekim çalıştırmamanın aylık cezası 6.511 TL ile 9.766 TL arasında değişiyor. Tehlikeli sınıfta 6.511 TL ile 13.022 TL, Çok tehlikeli işyerlerinde ise 9.766 TL ile 19.533 TL arasında değişiyor. Ayrıca risk değerlendirme, acil durum planı yapılmamışsa, işe girenlerden sağlık raporu alınmamışsa hepsinin ayrı ayrı cezası var.
Bu cezaların muhatabı olmamak için yaklaşan takvim itibariyle işverenlerimizi uyarıyor konuya gerekli hassasiyeti göstereceklerinden dolayı Çorum kamuoyuna şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim