SMMMO Başkanı Doğan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Yapılandırma başvurusunda bulunan ve herhangi bir sebeple ilk taksitlerini ödeyemeyen mükelleflerimiz için 31 Mayıs önemli bir tarih. Yapılandırma yapmış 1. taksiti ödemiş olanların 2. taksitlerini de 31.5.2017 tarihine kadar ödemesi gerekir.

2016 yılı içerisinde vatandaşların kamuya olan borç yükünün azaltılması ve mükelleflerin de birikmiş borçlarını ödemede kolaylık sağlanması için 6736 sayılı kanun çıkarılmıştı. Kanunun vermiş olduğu avantajlardan faydalanmak üzere yapılandırma yaptırmış mükelleflerimizin bir kısmı çeşitli sebeplerden dolayı ilk taksitlerini ödeyemeyerek ihlale düştüler. Mükelleflerin bu mağduriyetlerini gidermek için borçlara ve ödeme sürelerine ilişkin değişiklik yapan 6770 sayılı kanun 27 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

6736 sayılı kanun kapsamında; borçlarını yapılandıran ancak, maddenin yürürlüğe girdiği 27 Ocak 2017 tarihi itibariyle yapılandırması ihlale uğramış borçlular, İhlale neden olan tutarları ödeme yapılması gereken tarihten 27 Ocak 2017 tarihine kadar geçen süreler için, aylık %1,4 oranında gecikme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemeleri durumunda kanundan yeniden faydalanabileceklerdir. Bu kanundan yararlanabilmek için ayrıca yazılı bir başvuru gerekmemektedir.

Kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar, inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler, matrah ve vergi artırımı ile ilgili olan taksitler ve kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan emtialar nedeniyle ödenmesi gerekip de taksitlendirilmiş olan katma değer vergisi taksitleri bu kapsamda uzamaktadır.

Vergi Daireleri, Cumartesi ve Pazar günleri 08:00 – 17:00 saatleri arasında açık tutulduğu gibi 31.05.2017 tarihinde de saat 24:00’a kadar açık olacaktır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim