Çorum Baro Başkanı Altan Akpınar, geçtiğimiz Cuma akşamı yaşanan darbe girişimini lanetleyerek ülkenin en kara günlerinden birini milletin demokrasiye ve cumhuriyeti sahip çıkması ile atlatıldığını kaydetti.
Yıllar önce büyük acılar yaşayan Çorum’un bu acıları tekrar yaşamamak için kışkırtmalara ve provokasyonlara karşı daha uyanık olması gerektiğini hatırlatan Baro Başkanı Akpınar, “Artık sağduyulu davranılmalı ve yaralar sarılmalı” dedi.
Darbe girişiminin ardından kargaşanın devam ettiğini, bunu da endişe ile takip ettiklerini dile getiren Akpınar, “Ülkemiz 15 Temmuz’da Cumhuriyet tarihimizin en kara günlerinden birisini yaşamıştır. Başarısız darbe girişiminde yüzlerce yurttaşımız hayatını kaybetmiş ve binlercesi yaralanmıştır. Çorum Barosu olarak hayatını kaybedenlere Allah’tah rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Çorum Barosu olarak Cumhuriyet’e, Atatürk ilkelerine, demokrasiye, milli egemenliğe dayalı parlamenter sisteme sonuna kadar bağlıyız. Her türlü darbe ve darbe girişiminin karşısındayız. Demokrasi ve hukuk devleti vazgeçilmezimizdir. Kuvvetler ayrılığının, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığının her zaman yanındayız. Ancak üzülerek, kaygı ve endişeyle izlemekteyiz ki, bastırılan darbe girişiminden sonra kargaşa devam etmekte, ülke genelinde istenmeyen olaylar yaşanmaktadır. Demokrasiye sahip çıkılması konusunda yurttaşlarımız sokağa, meydanlara çıkarken teslim olan askerlere yönelik şiddet içeren saldırılar toplumda rahatsızlık uyandırmıştır” diye konuştu.
Gazi Meclisi bombalayan halkına silah sıkanların ne kadar hain ise, teslim olmuş emir kulu 20 yaşındaki Mehmetçiğin boğazını kesenlerin de o kadar hain olduğunu dile getirerek siyasi iktidarın toplumsal huzur ve barış ortamını sağlayarak demokrasi standartlarını yükseltmesinde sorumluluğunun daha da arttığını söyleyen Akpınar, darbecilerle hesaplaşma adı altında muhaliflerin tasfiye edilmesinin doğru bir davranış olmayacağını bildirdi.
Darbe girişiminde bulunanların en ağır cezaları almasını dilediklerini ve takip edeceklerini bildiren Akpınar sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak olaylar sonrasında yüksek sesle dile getirilen ve siyasilerin de açık kapı bıraktıkları idam cezasının yeniden getirilmesi konusundaki açıklamalar son derece tehlikeli gelişmelerdir. İdam cezası; suçluyu ıslah eden, onu yeniden topluma kazandırmayı sağlayabilecek olan bir ceza değil, öç alma sistemidir. Ülkemizde de 2004 değişiklikleri ile idam cezası, tüm suçlar için kaldırılmıştır ve idam cezasını her koşulda mutlak olarak kaldıran AİHS’nin 13 numaralı ek Protokolünü 2006’da onaylamış Avrupa Konseyi ülkesidir, bu gerçeklikler unutulmamalıdır.
Yaşananların hepimize öğretmesi gereken, çıkışın daima demokraside ve hukuk devletinde olduğudur. Bir daha böyle kara günlerin yaşanmaması için, siyasi iktidara düşen görev herkesi kucaklamak ve demokrasiyi geliştirecek adımlar atmaktır. Vatandaşlarımıza düşen görev ise yapılabilecek her türlü kışkırtmaya karşı dikkatli olmaktır. Çorum bu kışkırtmalar sonucunda en ağır bedelleri ödeyen illerden biridir. Bir kez daha hatırlatıyoruz; Bütün sorunlarımız hukuk kuralları ve demokrasi içinde çözümlenmelidir. Darbeler ve darbe girişimleri ülkemize büyük zararlar vermiştir. Ülke de huzur ve güvenin sağlanması, daha fazla kan dökülmemesi için tük yetkilileri sorumlu davranmaya, halkımızı sağduyulu olmaya ve hukuk kuralları içinde hareket etmeye davet ediyoruz. Bu tarihi bir görev ve çağrıdır. Çorum gibi hassas bir ilde yaşayan tüm yetkililere ve vatandaşlarımıza çağrımızdır”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim