Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, işadamı ve sanayiciler olarak en büyük temennilerinin siyasi belirsizliğin bir an önce sona ermesi olduğunu söyledi.
MÜSİAD Başkanlar Kurulu toplantısı için Çorum’a gelen Olpak, ilk olarak Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü ziyaret etti. Beraberinde MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Ahmed Köksal, MÜSİAD Çorum Şubesi Kurucu Başkanı ve Ak Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ve MÜSİAD yöneticileri ile birlikte Çorum Belediyesi’ni ziyaret ederek, Başkan Külcü ile görüşen Olpak, dernek olarak “huzur, güven ve istikrar” konusunda taraf olduklarını söyledi.
Terör olayları nedeniyle Türkiye’nin zor bir sürece itilmek istendiğinin altını çizen Olpak, yaşanan olayları 80 öncesine benzeterek, “Terörün iyisi, kötüsü, dini, milliyeti, partisi, ideolojisi olmaz. Terör asla bir hak arama yöntemi değildir. Elbette ki ateş düştüğü yeri yakıyor. Şu an şehit ailelerinin acısını hiç kimse anlayamaz. Dernek olarak terörün her türlüsünün karşısındayız” dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Son günlerde dolardaki yükselişle ilgili görüşlerini açıklayan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, iş dünyasının 5 Nisan 1994 kararlarında doların 16,5'tan 43,5'a bir günde çıktığını bildiklerini, canlarının çok yandığını ancak bunu tolere edebildiklerini dile getirdi.
2001'de doların 685'ten bin 700'e birkaç gün içinde çıktığını bildiklerini hatırlatan Olpak, “Hiç hoşlanmadığımız şeyler. Ama oralarda gezindiği için tolere edebildik. Bu noktada bizim daha çok canımızı yakacak ya da risk olarak gördüğümüz gidişatın ne olacağıdır. Eğer 3 bu işin dolar açısından, avro açısından 3,30'lar seviyesi kararlılık seviyesi ise iş dünyası geçici bir kayıpla bunu tolere etmeye çalışır” diye konuştu.
Yılbaşından bugüne kadar dolarda yüzde 22'lik bir artış yaşandığına dikkat çeken Olpak, “Bunun büyük bir kısmı göz ardı etmeyelim lütfen. Amerika dolarının bütün para birimleri karşısında değer kazanmasıyla ilgilidir. Dolar, avro karşısında da değer kazandı. Bunun bizim iç politikamızla, iç siyasetimizle veya merkez bankamızla ilgisi yoktur. Son süreçte özellikle siyasi belirsizlik ortamında birilerinin de bir miktar ateşe körükle gitmesinin sebebiyle bu tür oynamalar var. Özellikle bu noktada döviz borcu olan ki özel sektörde ciddi bir miktar var o kesimi, bizim o sanayicimiz ve işverenimizi ciddi anlamda etkilendiğinin farkındayız. Temennimiz siyasi belirsizliğin bir an önce sonlandırılmasıdır. Ben zannederim, eminim demek isterim eğer biz o belirsizliği sonlandırabilirsek dövizdeki bizim dışımızdaki etkenleri, Amerikan dolarının bütün para birimleri karşısında değer kazanmasına biz bir şey yapamayız ama bizim dışımızdaki etkenleri hariç tutarak kendi etkenlerimizi sönümleyebiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Son günlerdeki terör olaylarına da ilişkin açıklamalarda bulunan Olpak, huzur güven ve istikrarın tarafı olduklarını açıkladı. Huzurun can güvenliği dahil olmak üzere terörün her şeyini içine alan bir kavram olduğunu kaydeden anlatan Olpak, “Canın söz konusu olduğu bir yerde ondan sonraki hiçbir konunun önemi kalmıyor. Terör bizim yüreğimizi yakan, yaş itibariyle maalesef keşke yaşamasaydım 80 öncesi dönemi bilenlerden birisiydim. Bu günlerde hiç temenni etmeyiz ama onu andıran görüntüler yaşatılmaya çalışılıyor ülkemizde. Bunu hiçbir şekilde tasvip etmek mümkün değil. Terörün iyisi kötüsü, senin terörün benim terörüm, haklısı haksızı, dini milleti, partisi ideolojisi olmaz. Terörün bir tane tanımı vardır o terördür. Bir hak arama yöntemi değildir. Kimden gelirse gelsin kime yapılırsa yapılsın bunun karşısındayız, karşısında olmaya da devam edeceğiz. En net ifadem bu. Ama ateş düştüğü yere yakar elbette biz de acı duyuyoruz ama o evlerdeki acıyı birebir yaşayabilmek çok kolay değil, tasvip etmediğimiz bir şey olduğunu tekrar etmek isterim” ifadelerini kullandı.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise siyasetin sonuçlarından ve toplumsal gelişmelerden en fazla etkilenen grubun işadamları ve sanayiciler olduğunu belirterek, “İş dünyası yaşanan gelişmelere her zaman negatif yada pozitif anlamda bir tepki gösterir. Siyasi süreç ve terör olayları toplumun her kesimini etkiliyor. Muhtemelen seçim tekrarlanacak gibi görülüyor. Umarım istikrarı yeniden yakalarız” dedi.



(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim