Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk dün Sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, “Yapılan uygulama ile AKP, Millî Eğitim Bakanlığı ve İl Millî Eğitim Müdürlüklerince adı sendika olan Memur Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen (Yandaş-Sen) dışında kendilerinden olmayanları adeta tırpanlamıştır. Yapılan sözlü sınavlar da tam bir tiyatro mizansenine dönüşmüştür.” dedi.

“Torpil ve Adam Kayırma Sınavı”
Sözlü sınav uygulamalarının özellikle son yıllarda tek karşılığının “torpil, adam kayırma” anlamına geldiğini kaydeden Mehmet Öztürk, “Objektif olmayan, bilimsel kriterlere dayanmayan sözlü sınav uygulamalarının aslında ‘adam kayırmacılıktan’ başka bir anlam taşımadığı açıktır. Birçok ilde olduğu gibi ilimizde de mülakattan önce AKP yöneticileri ile Millî Eğitim Müdürlükleri ve sendika temsilcileri tarafından okul okul liste yapılmış ve bu listedeki kişilere yüksek puanlar verilmesi istenmiştir. Bu olgu herkes tarafından bilinmektedir. Önceden belirlenip listeleri yapılan ‘Yandaş-Sen’ üyelerine hak etmedikleri yüksek puanlar verilmiştir. Adrese teslim notlar ile yandaşlık, hukuksuzluk ödüllendirilmiştir. Siyasal kimlik ile yandaş kimliği birbirini tamamlamıştır.” diye konuştu.
Çorum’da 54 münhal okul müdürlüğü kadrosu için 106 adayın başvuru yaptığını ve bu adaylardan 21’nin sözlü sınava girmediğini aktaran Öztürk, “Yani yüzde 22.26’lık aday, sözlü sınav komisyonuna güvenmediği için, sonuçların nasıl gerçekleşeceğini bildiği için sözlü sınava katılmamıştır. 70 ve üzeri puan alan 28 adaydan 25 tanesinin Eğitim-Bir-Sen üyesi olduğu tarafımızca tespit edilmiştir. Bu da gösteriyor ki Eğitim-Bir-Sen üyeleri resmen kayrılmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Üyemizin puanları çalındı”
Eğitim-Sen üyesi Okul Müdürü Cafer Can’ın yapılan sözlü sınavda puanlarının çalındığını kaydeden Öztürk, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile geçen hafta yaptığımız toplantıda adaletli ve eşit davranmaları noktasında kendilerini uyarmıştık. Ancak uyarılarımız dikkate alınmamış ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü siyasal yönlendirmelere boyun eğmiştir. 2014 yılında Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünde komisyon üyesi Şube Müdürü Ali Öğütveren’in ‘Allah korkusu taşıyorum, bu haksızlığa ortak olamam.’ deme cesaretini maalesef ilimizdeki komisyon üyeleri gösterememişlerdir.
Bu değerlendirmeyi yapanların, hukuksuz bir şekilde yüksek puan verilenlerin vicdanları ne kadar rahattır bunu da hem kendilerine hem de bütün kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim