Sivas’a önceden giderek İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ile birlikte kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezen Vali Kılıç ile Milletvekili Uslu, yaptıkları ziyaretlerde Sivaslıların kendilerine gösterdiği misafirperverlik için teşekkür etti. Selçuklu Hükümdarı İzzettin Keykavus’un türbesini ziyaret eden Vali Kılıç ile Milletvekili Uslu burada dua ettiler. Uslu, Şifaiye Medresesi içerisinde yer alan türbenin yeni ziyaretçilerini beklediğini bildirdi. Sivas’ta bulundukları zaman içerisinde halkla bayramlaştıklarını kaydeden Kılıç ile Uslu, Sivas’ın İpek yolunun kesiştiği ve Kral yolunun bulunduğu tarihi bir yer olduğunu vurguladılar.

Ertesi gün ise Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı tarihi Sivas Kongresi'nin 98'inci yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı. Kutlama kapsamında ilk olarak Atatürk Kültür Merkezi'nde Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından Sivas Kongresi'nin temsili olarak canlandırılması yapıldı.

Programa Milli Eğitimi Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Amiri Salim Uslu, Sivas Valisi Davut Gül, Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Milletvekilleri Mehmet Habip Soluk, Selim Dursun, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici Belediye Başkanı Sami Aydın ve vatandaşlar katıldı.

Bakan Yılmaz ve beraberindeki daha sonra Sivas Kongresi delegelerinden Mustafa Taki’nin Yukarı Tekke Mezarlığı'nda bulunan kabrini ziyaret ederek dua etti. Ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk sunma törenine geçildi. Törende ilk çelengi TBMM adına Salim Uslu koyarken, daha sonra ise Sivas Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Sivas Belediyesi'nin çelenkleri Atatürk Anıtı'na sunuldu ve saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Çelenk sunumunun ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen kutlama törenine geçildi. Törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Vali Gül ve Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın konuşmasından sonra ise TBMM İdari Amiri Salim Uslu da konuşma yaptı. Salim Uslu, “Böylesine onur ve gurur gününde, bir kutlu günde sadece konuşup dağılmak sadece resmi tören boyutundan bu bırakıp gitmek ve bu etkinlikleri seromoni olarak görmek 4 Eylül'e de, Sivas Kongresi'ne de bu aziz milletimizi de haksızlık olur. Tarihimize, kahramanlarımıza ve devletimizin kurucularına olan borçlarımızı, sorumluluklarımızı hatırlamak ve şükranlarımızı ifade etmek gelecek nesillere bu şuuru nakletmek el bette boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

4 Eylül’ün egemenlik ve cumhuriyetin temelini teşkil ettiğini ifade ederek bundan dolayı TBMM’nin güzel bir gelenek başlatarak Sivas Kongresini kendi himayesi altına aldığını dile getiren Uslu, kutlamalara her zaman TBMM tarafından katılım sağlandığını, Kongre Müzesi’nin de aslına uygun şekilde restore edildiğini vurguladı.

Sivas Kongresi’nin önemine değinen Uslu, “Suriye, Irak ve diğer ülkelerdeki istikrarsızlık, katliam, soykırım ve sürgünler ile ülkemizde yaşanan 15 Temmuz işgal girişimi ve kalkışmayı, 250 şehidimiz ve 2 binin üzerindeki gazimizi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve TBMM’ye yapılan bombalı saldırıları hatırlarsak 4 Eylül Kongremizin aldığı kararları devletimiz ve milletimiz için ne kadar hayati önemde olduğu gerçeğini bir kez daha görmüş oluruz. İstiklal mücadelesinin tek bir merkezde toplanmış olması sadece yeni Türkiye’nin kurulmasına değil, bugün Birleşmiş Milletler çatısı altındaki birçok milletin bağımsızlık mücadelesine de ilham kaynağı olmuştur. Bu sebeple diyoruz ki 15 Temmuz'da 4 Eylül ruhu yeniden şahlanmış ve İstiklal aşığı bu aziz millet kendi iradesi ve bağımsızlığına bir kez daha canı pahasına sahip çıkmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Genel Kurmay Başkanlığı Mehteran Birliği bir gösteri gerçekleştirdi. Program Türk Armoni Yıldızları Orkestrasının konseri ile sona erdi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim