Aydın ve sanatçıların kalmakta olduğu Madımak Oteli’nin kuşatılarak ateşe verilmesi sonucu yaşanan katliamın üzerinden tam 22 yıl geçtiğinin ifade edildiği açıklamada, “Sivas'ta Madımak Otelinde 35 ilerici, aydın, yurtsever yakılarak katledildi.
Farklı dillere, inançlara ve farklı kültürlere tahammül göstermeyen, ırkçılık ve gericilikten beslenen sistemin, gerici güçleri kışkırtarak yarattığı bir “insanlık suçu” olarak tarihteki yerini alan 1993 yılında Sivas’ta yaşanan katliamın, tıpkı Çorum’da, Maraş'ta, Malatya’da olduğu gibi, tıpkı 1 Mayıs 77 Taksim’inde, Gazi ve Ümraniye mahallelerinde ve de Roboski’de olduğu gibi ardındaki gerçekler ortaya çıkarılmadı” denildi.
Eğitim-Sen Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi:
“Failleri zaman aşımı kararıyla devlet eliyle kurtarıldı, ülkeyi faşizmin karanlığıyla kuşatanlar ve Sivas'ta olduğu gibi birçok katliamın bizatihi sorumluları olanlar makam ve paye verilerek ödüllendirildi, failler “kahraman” ilan edildi. Bugün Sivas Madımak'ta 22 yıl önce 35 canımızı diri diri yakan katiller ve bu katilleri emri verenler elini kolunu sallayarak aramızda dolaşmaktadır.
12 Eylül'ün mezhepçi ve otoriter anlayışının bugünkü taşıyıcısı olan AKP iktidarı tekelci iktidar hırsıyla taşıdığı bu mirası daha da karanlığa doğru pekiştirmektedir. Ülkemizde ve Ortadoğu’da halkları karşı karsıya getirecek etnik ve mezhepçi bir temelde ayrımcılığı körüklemektedir.
Unutulmasın ki insanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Sivas’ı unutmamak, tarihi katliamlarla dolu; sömürü, baskı ve otoriterlikten beslenen bu düzenin halkları karşı karşıya getiren zihniyle hesaplaşmaktır. 2 Temmuz’da Sivas’ta yaşananları hatırlamak, insanlığın en temel idealleri uğruna yürütülen mücadelenin güçlendirilmesi ile mümkündür.
Eğitim Sen olarak, Sivas katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, katliamı gerçekleştirenleri ve destekçilerini bir kez daha lanetliyoruz! Üzerimizdeki bütün baskılara rağmen, ülkemizi gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim etmeyeceğiz. 2 Temmuz’da Sivas’ta yapılacak anmaya bizlerde Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak katılacağız. Türkiye’nin her yerinden katılan duyarlı insanlarla ‘Sivas’ın Işığı Sönmesin’ diye dayanışma göstereceğiz. Sivas anmasından sonra 3 Temmuz günü Çorum Katliamının 35. yılı ile ilgili ilimizde emek ve meslek örgütleri ile birlikte Türkiye ve yırt dışından gelen kitle örgütü temsilcileri ile birlikte yürüyüş anma etkinliği yapılacaktır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim