Çorum Nefes Alevi Bektaşi Kültür ve Eğitim Derneği, Sivas Katliamı’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 37 canın ölümüne neden olan bu vahim olayın bir daha tekrarlanmamasının temenni edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Acımız hala çok büyüktür ve tazedir. İnsanlıktan nasibini almamış karanlık kişi ve çevrelerce tezgâhlanan bu cinayet, daha önce Çorum ve Maraş’ta sahneye konulan olayların devamı olup başlıca amacının Alevi-Sünni düşmanlığı oluşturarak toplumsal barış ve huzurumuzu dinamitlemek olduğu gün gibi aşikârdır. Vicdanları rahatlatan ve akılları tatmin eden bir hukuku sürecin bu güne kadar yaşanmaması ve dolayısıyla olayın arka planının aydınlatılmaması hem acı vericidir, hem de bu tür menfur eylem peşinde olanları cesaretlendirici nitelik taşımaktadır.

“ALEVİ TOPLUMU KİN VE ŞİDDETTEN UZAK DURMUŞTUR”

Alevilik; “önce insan” diyen; “72 millete aynı gözle bakmayı” öğreten; “yüzlerce kez zulme uğrasan da bir kere bile zalim olma” öğüdünü veren bir inanç ve düşüncedir. Bu bakımdan Alevi toplumu kin ve şiddetten uzak durmuş, barış ve esenliği merkeze almış, Sünni toplumla da olumlu ilişkiler içinde bulunagelmiştir.
Diğer taraftan, Alevilik hak ve adalete bağlılığın bir gereği olarak haksızlığın her çeşidine karşı çıkmış, zulmün ve zalimlerin yanında yer almamış, hak aramayı da kutsal saymıştır.

“2 TEMMUZ KARANLIKTA KALDI”

Alevilik bugün de tarihsel kimliğine uygun olarak aynı yerde durmakta, bugün de, -husumet bekleyenlere inat-, toplumda muhabbet ve dostluk bağlarının daha da güçlenmesini istemektedir. Ancak 22 yıldır ateşi hala sönmemiş ve karanlık kalan 2 Temmuz ve benzeri cinayetlerin bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılması beklentisini de bir kez daha yinelemektedir.
2 Temmuz’u hüzünle yeniden hatırlarken, 37 cana Hak’tan rahmet diliyor, aile yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Yüce Allah bir daha böyle acılar göstermesin, diyoruz.”

Editör: TE Bilisim