Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan emekli olmuş din görevlilerinin hayat hikâyelerini ekranlara taşıyan TRT Diyanet kanalından bir ekip, geçtiğimiz yıl Çorum’a gelerek Hafız Recep Camcı’nın yaşamını kayıt altına almıştı.
Görüntü Yönetmeni Atilla Murat Bozkurt, Koordinatör Lütfullah Kılıç ve Ses Sorumlusu Haluk Emre’nin görev aldığı TRT Diyanet ekibi, “Bir Asır Bir Çınar” isimli belgesel yapımı için Recep Camcı’nın evine konuk olarak aile bireyleriyle çekimler yapmıştı.
Evindeki çekimlerde eşi ve gelini ile birlikte kamera karşısına geçerek anılarını paylaşan Camcı ayrıca Ulucamii ve Şehir Pastanesi’nde de oğlu Vahap Camcı ve torunu Ahmet Rıdvan Camcı ile birlikte çekimlere katılmıştı.
“İyiliğe Adanmış Hayatlar” sloganıyla hazırlanan belgeselin yönetmenliğini ise Salih Özderya üstlenmişti.
Çorumlu Hafız Recep Camcı’nın yaptığı hizmetler, görev yıllarında karşılaştıkları zorluklar ve unutamadıkları hâtıraların anlatıldığı “Bir Asır Bir Çınar” isimli belgeselin bu akşam saat 21.00’de, tekrarının ise 14 Ağustos Pazar günü saat 17.30’da TRT Diyanet ekranlarından yayınlanacağı bildirildi.

RECEP CAMCI KİMDİR?
1933 tarihinde Çorum’un Yavruturna Mahallesi’nde dünyaya geldi. Babası Hafız Ahmed Efendi, annesi Sûeda Hanım’dır. İlk dinî tahsilini babaannesinden aldı fakat hıfzını babasında ikmal etti.
Çorum eski vaizi Hakkı Adıgüzel Hoca ve yine Çorum eşrafından manifaturacı Hakkı Bilal Hoca’dan Arapça, ardından da Hafız Mustafa Özel’den tefsir dersleri aldı. 1954’de Ankara Etimesgut İkinci Zırhlı Tugay Komutanlığı Bando Bölüğü’nde askerliğini bitirdi.
Çorum İmam Hatip Lisesi’nde 10 yıl öğretmenlik yaptı. Çocukluk yıllarında başlayan mûsıkîye olan ilgisi bu yıllarda artarak devam etti. Sırasıyla Çorum Bahçelievler Camii, Kubbeli Camii ve son olarak Ulucamii’de 42 yıl boyunca imamlık yaptı.
Hayatını Çorum’da ailesiyle birlikte geçiren Recep Camcı Hoca, bugüne kadar birçok öğrenci yetiştirdi, çeşitli koro ve topluluklar ile sayısız tasavvuf mûsıkîsi konserine imza attı. Özellikle Ramazan ayında gerçekleştirdiği konserlerle adından söz ettirdi. Hafız Recep Camcı’nın kitap çalışmalarıyla birlikte, “İlahi Anadolu” adlı bir de albümü bulunuyor.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim