Astsubay Süleyman Dilbirliği ve manevi kızı Ayla (Kim Eunja), 65 yıl sonra, Ayla’nın İstanbul’da yapılan galasında buluştular ve hayatlarını anlatan bu özel yapıtı yan yana, el ele izlediler. Onlara, Ayla’nın küçüklüğünü oynayan Koreli minik kız Kim Seol de katıldı.

Hollywood Türk Filmleri Festivali’nin açılış filmi olarak sektörün önemli temsilcileri, yerli ve yabancı sinema oyuncuları ile basının karşısına çıkan “Ayla”, bugün de Los Angeles’ta Asya Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi olarak beyazperdede olacak.

Konunun bu derece sıcak olduğu bir dönemde, gazeteniz ÇORUM HABER de, Çorumlu Kore Gazisi, Emekli Albay Bedri Kerman’ın, Teğmen rütbesiyle Kore’de bulunduğu dönemde “gerçek Ayla” Kim Eunja ile çekilmiş fotoğrafını okurlarına sunarak, bugün 94 yaşında olan bir Çorumlu kahramanın Kore başarılarına değinmek üzere bir pencere aralıyor.

1950 yılında Kore Savaşı’na katılan Türk askeri, destansı kahramanlıkların yanısıra, dünya tarihinde iz bırakan insancıl nice davranışıyla da gönüllerde taht kurar.

Güney Kore halkının Türklere karşı bugün de devam eden sevgi, saygı ve minnet duygularının altında, Türklüğün özünden gelen bu hümanist yaklaşımların da payı vardır.

Astsubay Süleyman Dilbirliği de, 1952 yılında soğuktan donmak üzere bulduğu minik Kim Eunja’ya sahip çıkar, adeta O’na manevi baba olur.

“Ay yüzlü” benzetmesiyle de O’na Ayla adını verir.

BİR İNSANLIK ÖYKÜSÜ

Kore kahramanı Süleyman Dilbirliği ile asıl adı Kim Eunja olan Ayla, 60 yıl sonra bir araya gelirler ve bir belgesele konu olurlar. Bu harika öyküden esinlenlenilerek, Türkiye’nin Oscar adayı “Ayla” filmi çekilir.

Savaşın en acılı halini evrensel ve zamansız bir sevgi diline dönüştüren “Ayla” filmi, hepimizin sıkça duyduğu, ama detaylarını bilmediğimiz Kore Savaşı’na çok farklı bir açıdan mercek tutuyor.

TÜRK-KORE ORTAK YAPIMI

Mustafa Uslu’nun yapımcı, Can Ulkay’ın yönetmen olduğu, Yiğit Güralp’in ise senaryosunu yazdığı, müziğini Fahir Atakoğlu’nun yaptığı Türkiye-Güney Kore ortak yapımı “Ayla”da, ünlü oyuncular rol alıyor.

Ayla’nın galası İstanbul’da Uniq Hall’de yapıldı. Gala’da, İstanbul’a gelen filmin Amerikalı ve Koreli oyuncuları da yer aldı.

Astsubay Süleyman Dilbirliği ve Kore Savaşı’nda ölümden kurtardığı kızı Ayla (Kim Eunja) ile çocukluğunu canlandıran Koreli minik oyuncu Kim Seol’ün ailesiyle katıldığı gecede izdiham yaşandı.

Tüm salon filmi kahkaha ve gözyaşları içerisinde izledi.

TÜRKİYE VİZYONUYLA BİRLİKTE SEUL GALASI

Yurt içinde ve dışında özel gösterimlerde ve festivallerde büyük etki yaratan “Ayla”, Hollywood Türk Filmleri Festivali’nin açılış filmi olarak Paramount Stüdyoları’nda beyazperdeye yansıdı.

“Ayla”, Cape Town Uluslararası Film Festivali’nin ardından bugün de, Los Angeles’ta Asya Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilecek. 27 Ekim Cuma günü de gösterime girecek. Türkiye vizyonuyla birlikte de Seul galası yapılacak.

Ziraat Bankası, filmin ana sponsoru, THY ulaşım spornsoru. Assan Hanil ve Hyundai de sponsorlar arasında bulunuyor. Filmin dağıtımcılığını ise Warner Bros üstleniyor.

ÇORUMLU KAHRAMAN

Bugün 94 yaşında olan Kore Gazisi Emekli Albay Bedri Kerman’ın, 1952’de Kim Eunja ile çekilmiş fotoğrafı, bu değerli hemşehrimizi kısaca da olsa anımsamamıza fırsat yarattı.

Yarın, Bedri Kerman’ın başarılarından söz edeceğiz.

(Selda FINDIK)

Editör: TE Bilisim