İlhan Yaşar, Milli Eğitim Bakanlığı'nı uyararak, “Çocuklarımız üzerinden oynadığınız oyuna artık dur deyin. Çocuklarımızın psikolojileri bozmuşken yeniden travmalara yol açmayın. Bir yandan bakan düzeyinde hiçbir öğrenci istemediği okul türüne gitmeyecek diye demeçler verilirken, uygulamada iki türde tercihe zorlama yapmak insanları aldatmaktır" dedi.

Eğitim-İş Şube Başkanı İlhan Yaşar'ın açıklaması şu şekilde:

Seçim kaygısı çocuklarımızın geleceğinin önüne geçmiştir. Oysaki sınava 1 milyon öğrenci katılırken sadece 126 bini bu okullara yerleşecek. Toplamda 1.2 milyona yakın öğrencinin 1 milyondan fazlasını ilgilendiren sınavsız öğrenci alacak okullarla ilgili henüz net bir şey yok.

MEB Bursa’da sınavsız öğrenci alacak okullarla ilgili pilot uygulama yapma kararı almış, ancak onbinlerle ifade edilebilen Bursa ilinde dahi sistemi çalıştırmakta zorlanmış hatta becerememiştir.

Sistemi anlatanlar dahi sorulara cevap verememiştir. Kimin kurguladığı belli olmayan sistemi tam olarak bilenin olduğu dahi meçhuldür.

Sisteme göre tercih bölgesindeki okulda bulunma durumu (ne kadar süredir mevcut ortaokulda okuduğu), tercih sırası, ortaokul başarısı, ikametgâh, devam/devamsızlık… gibi bazı kriterlere göre belirlenecek önceliklere göre yerleştirme yapılacak.

En kritik olan durum ise öğrenci en az iki okul türü seçmek zorundadır. Yani;

Anadolu Lisesi-Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi-İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi İmam Hatip Lisesi gibi iki tür seçmek zorunda bırakılacak.

10 tercih hakkı olacak öğrenciler istemedikleri türden okul seçmek zorunda bırakılıyor.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki her kayıt alanında tercih edilebilecek okul türü bulunmamaktadır. Sağlık meslek okumak isteyen bir çocuğumuzu, Ticaret Mesleğe mi yönlendireceğiz, Turizm okumak isteyeni Endüstri mesleğe mi?

Evet, meslek liselerinin tamamının Anadolu Meslek Lisesi fakat sadece tabelaları bu şekilde oysaki bu okulların her birinde farklı alanlar bulunmaktadır

Ve biz farkındayız ki her kayıt alanında bir İmam Hatip Lisesi bulundurulacak yani MEB planlamayı buna göre yapacak.

Burada amaç İmam Hatip ve Özel Okula yönlendirmek, Açık Liseye mahkûm etmektir

Burada amaç, başarısızlığı ve tercih edilmezliği tescilli imam hatipleri kalkındırmak, çocuklarımızı zorla bu okullara yönlendirmek ve bunu tercih etmeyenleri de kaderi ile baş başa bırakıp ya Açık Lise ya da Özel Okula zorlamaktır.

Pilot olarak sadece bir ilde bile uygulayamadığınız sistemi yeniden gözden geçiriniz.

Değerli Veliler; bu sisteme siz de karşı çıkmalısınız. Sizler de bu yanlış sistemin karşısında durduğunuzu en yüksek sesle dile getirmelisiniz.

Eğitim-İş olarak, bu süreçte çocuklarımızın da velilerimizin de hukuki ve her anlamda destekçisi ve yanlarında olacağımızı belirtmek isteriz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim