Sektöre ilişkin güncel bilgilerin paylaşıldığı toplantıda kurulduğu 1989 yılından bu yana üye firmalarının ihracatlarının artırılması yönünde destek çalışmalarını ve sektörün yurtdışı tanıtım faaliyetlerini de yürüten birliğin, 2018 yılındaki toplam ihracatının, bir önceki yıla göre değer bazında %12 artışla 3,2 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, “Türkiye'nin 2023 ihracat stratejisi çerçevesinde belirlenen ulusal hedeflerle uyum içinde çalışan Birliğimize üye firmaların sorumluluğunu taşıdığı ürünlerin 2018 yılı sektörel ihracat içindeki oranları; seramikte (%37), camda (%25), çimentoda (%19), aydınlatma cihazlarında (%7) ve doğal kaynaklı maddelerde (%7) ile gerçekleşti” dedi.

“AVRUPA’DA LİDERİZ, DÜNYADA SIRALAMAYI ZORLUYORUZ”

Sektörü geliştirmek ve ihracatı artırmak için çalışan Birliğin hedeflerine değinen Çenesiz, “Bugün; çimento, seramik ve cam sektörlerinin %90 ‘ını kapsayan çatı Birliğimiz üyesi ihracatçı firmalarımıza 2018 yılındaki ihracat performanslarına göre toplam 8 kategoride ödüller veriliyor. Gururla ifade etmek isterim ki, çimento, seramik ve cam sektörlerinde dünyada ve Avrupa’da üretim ve ihracatta ilk sıralardayız” şeklinde konuştu.

“YATIRIMLAR TAMAM, ŞİMDİ İHRACAT ZAMANI”

Çenesiz, sektörün hiç durmadan katma değer ürettiğini vurgulayarak, “Çimento, seramik, cam sektörlerinin ortak özelliği de doğal hammadde kaynaklarını katma değerli ürün haline getirmektir. Ülkenin taşını toprağını işleyip ürün yapıp ihraç ediyoruz. Ve bunu yaparken de ülkenin yüksek istihdam ihtiyacını karşılıyoruz. Ayrıca bu üç sektör de cari açığın kapatılmasına önemli katkı sağlayan az ithalat girdisiyle üretim yapan sektörlerdir. 2018 yılında ihracatımız 2017 yılına göre %12 arttı. 2019 da %14 lük bir ihracat artışı yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Son 3 yılı yatırımla geçirdiklerini ve çok modern ve yüksek kapasitelerle kurulu tesislerin yapıldığını belirten Çenesiz, “Şimdi ihracat zamanı. Artık cari açık yaratmadan yeni makine ve teçhizat ithalatı yapmadan tamamen üretim ve ihracat yapmamız gereken bir döneme giriyoruz. Önümüzdeki dönem enerji fiyatlandırmasındaki makul fiyatlandırma ile de artık tam gaz üretim ve ihracatta olmak istiyoruz. Enerji maliyetleri konusunda 24 Nisan’da Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda ihracat kabiliyetimizi artıracak ortamın yaratılmasına hizmet eden olumlu sonuçların çıkmasını tahmin ediyoruz. Böylece sektörel üretimimizin ana kalemi olan doğal gaz fiyatlandırmasını makul bir düzenlemenin yapılması halinde ihracatımızda hedeflerimize ulaşmamız daha mümkün olacaktır. Ayrıca 2023 Türkiye ihracat hedeflerine daha çok katkı sağlayabileceğiz” şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ 200 MİLYAR DOLAR BARAJINI AŞMAK”

Ödül töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle; çimento, seramik ve cam alanında yüksek ihracat performanslarıyla ödül almaya hak kazanan tüm ihracatçıları yürekten kutladığını ifade ederek, “Sektörümüzü değerlendirdiğimizde, şu noktalar öne çıkıyor. 2018’de tüm ihracatımız %7 artışla 168 milyar dolar oldu.

Sektörümüz, deyim yerindeyse ülkemizin miktar bazında ihracatını sırtlanmış durumda. Mart ayında 2,6 milyon ton, ilk 3 ayda ise 7,3 milyon ton ile miktar bazında en yüksek ihracat rakamına imza atıldı” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim