Kısa adı TESK olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Zorunlu Trafik Sigortası hakkında Nisan ayında kanun değişikliği yapılmasına rağmen şirketlerin yüksek prim almayı sürdürdüklerini belirterek, sigorta şirketlerinin bugüne kadar aldıkları yüksek primleri iade etmesi gerektiğini söyledi.
Sigorta şirketlerinin primlerde indirim yaptığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve özellikle ticari araç primlerinin hâlâ yükselme eğiliminde olduğunu vurgulayan Bendevi Palandöken, “Kanun değişikliğine rağmen Zorunlu Trafik Sigortası primleri hâlâ düşmedi. Fazladan prim alınmaya devam ediliyor. Sigorta şirketleri bugüne kadar yüksek aldıkları primleri iade etmeli.” diye konuştu.

“TÜM FİYATLAR AYNI ANDA GÖRÜLECEK”
Sektörde rekabet koşullarının artırılması amacıyla Hazine Müsteşarlığının yeni bir sistemi hayata geçirmek üzere olduğunu bildiren Palandöken, “Yeni sistemde tüm sigorta şirketlerinin teklifleri tek bir ekranda görülebilecek. Esnafımız, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesi (sbm.org.tr) üzerinden en ucuz fiyat bilgisine ulaşabilecek ve aracını en düşük teklifi veren şirkete sigortalatabilecek.” ifadesini kullandı.

“REKABET, PRİMLERİ DÜŞÜREBİLECEK Mİ?”
Yeni sistemin Eylül ayının sonunda uygulanmaya başlayacağını kaydeden Palandöken, “Yeni uygulama, sigorta şirketleri arasında rekabet koşullarını da artıracak. Yetkililerimiz fiyatların düşürülmesi için şirketlere verilen son şans olarak uyarıyorlar. Ancak bu sistemin de sorunu çözeceğini sanmıyoruz. Zira sigorta şirketleri müşteri kapmak değil, tersine sigorta yapmamak için uğraşıyor. Zorunlu trafik sigortası yapmak istemeyen şirketler fiyatlarını düşürmez, tersine yükseltir. Bu sorun yalnızca bölgesel ve araç bazında tavan fiyat getirilerek çözülebilir.” şeklinde görüş belirtti.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim