Akciğer hastalıklarının sigaraya bağlı olma durumunun %42 olduğunu anlatan Doç. Dr. Özlem Erçen Diken, en çok ölüm sebepleri arasında bulunan kalp hastalıklarının sebeplerine bakıldığında yine ilk sırada sigaranın yer aldığını vurguladı.

Tütün ürünleri ile mücadele konusunda hükümetin başarılı çalışmaları bulunduğunu söyleyen Diken, okullarda tütün ürünlerinin zararlarının anlatıldığı gibi, verilen caydırıcı cezaların da kullanımın azaltılmasında etkili olduğunu vurguladı.

Sigara dumanı içerisinde 4 bin kadar zararlı madde bulunduğunu belirten Doç. Dr. Özlem Erçen Diken, ilk başlarda odaklanmayı artıran, iştahı kesen, zevk veren bir madde gibi gelen sigara içerisindeki nikotini vücudun bir süre sonra tolore etmeye başladığını, bu noktadan itibaren de insanların bağımlı hale geldiğini belirtti. Sigarayı bırakmaktan çok başlamamanın daha önemli olduğunu dile getiren Diken, sigaranın içindeki maddelere bağımlı hale gelindiği zaman vücudun bunu yok saymadığını ve aradan zaman geçse de sigarayı bırakan kişilerin tekrar sigara kullanmaya başlayabildiğini söyledi. Sigaranın ömrü 10 yıl kısalttığını anlatan Doç. Dr. Özlem Erçen Diken, ayrıca ağızdan ayağa kadar bir çok hastalığa da sebep olduğunu vurguladı.(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim