Sigarayı bırakmak isteyenler için Hasanpaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde her gün alanında uzman hekimler tarafından “sigara polikliniği” yapıldığını hatırlatan Karadağ ve Sarı, “Sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlarımıza desteğimiz sürmektedir.” dediler.

Uzm. Dr. Fatih Karadağ ve Uzm. Dr. Sarı, 9 Şubat Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla yaptıkları ortak açıklamada şu görüşleri dile getirdiler:

“Her sigarada vücut için zehirli, tahrif edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasıyla bağlantısı olan 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81 tanesinin kansere neden olduğu ispatlanmıştır. İnsanları sigaraya bağımlı hâle getiren madde ise nikotindir.

Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 33’ünün, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin ise yüzde 90’ının nedeni sigaraya bağlıdır. Sigara içenlerde akciğer dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, pankreas, idrar torbası, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski 30 kat artmaktadır.

Sigara ayrıca kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Bu hastalıklarda ölüm riski, içmeyenlere göre 40 kat fazladır. Sigara içenlerin kalp krizi geçirme olasılığı da 10 kat artmaktadır.

Nikotinin psikolojik bağımlılığının dışında fiziksel bağımlılık yapma özelliği de bulunmaktadır. Nikotinin çok güçlü psikolojik uyarıcı etkisi vardır. Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Bu yoksunluk duygusu içerisinde huzursuzluk, uykusuzluk ya da bazen uykuya meyil, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü görülmektedir. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Sigarayı bırakmaya çalışan birinin zorlanması, nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucudur. Kişilik yapısı ile ilgisi yoktur. Yani sigarayı bırakmaya zorlanmak veya bırakmayı deneyip tekrar başlamak, iradesizlik anlamına gelmez.

Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız etkinliği kanıtlanmış tıbbi yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bu yöntemler nikotin bantları ve nikotin sakızı gibi nikotin yerine koyma tedavileri, ağızdan yutularak kullanılan ilaç tedavileridir. Bu yöntemler sigara içme isteğini azaltmakta ve yoksunluk belirtilerini önlemekte yararlı olmaktadır. Bu yöntemlerin doktor kontrolünde olması ve kullanılması, etkinliği artıracaktır. Bu yöntemlerin dışındaki tıbbi olmayan yöntemlerin etkinliği kanıtlanmamış olup, bu nedenle önerilmemektedir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim