Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedeni olarak tanımladığını hatırlatan Moray ve Sarı, “Dünyada en çok ölüme yol açan iki nedenden birisi açlık, diğeri tütün kullanımıdır. Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 4,9 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Sigara kadında 14.5 yıl, erkekte ise 13,2 yıl yaşam süresini kısaltır.” diye konuştular.

Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Sigara Bırakma Polikliniği’nin 2010 yılında açıldığını ve hâlen kendileri tarafından hizmet verildiğini kaydeden Uzm. Dr. Aylin Moray ve Uzm. Dr. Ayşe Sarı, polikliniğe ilk müracaat ve hazırlık döneminde gerekli tetkiklerin yapıldığını ardından da kişinin bağımlılık düzeyine göre ya tek başına davranışsal ve bilişsel teknikler ya da bunlara ilave olarak ilaç tedavisi uygulandığını dile getirdiler.

ALERJİ TESTİ DE YAPILIYOR

Sigara Bırakma Polikliniği’nde ayrıca Alerji (Deri Prick) Testi yapıldığını da hatırlatan iki uzman, “Deri prick testi, ticari olarak kullanıma hazır durumda bulunan solunum yolu ve besin alerjenleriyle, lateksle ya da daha nadir olarak ilaçlarla uygulanan bir testtir. Allerjikrinokonjonktivit, astım, atopik dermatit, kontakt ürtiker ile besin ve ilaç alerjilerinin tanısında kullanılır. Hastanemizde DPT, Salı ve Perşembe günleri Uzm. Dr. Aylin Moray tarafından yapılmaktadır.” şeklinde konuştular.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim