Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şube Başkanı Attila Alpay, toplum sağlığını tehdit eden en büyük zehrin sigara olduğunu kaydederek tüm tiryakileri sigarayı bırakarak sağlıklı bir yaşama başlamaya davet etti.
Dünya Sigarayı Boykot Günü nedeniyle bir açıklama yaparak yetişkin nüfusun üçte ikisini tehdit eden bu zehrin artık sadece tütünden yapılmayıp çok çeşitli kimyasal maddelerin karışımından oluştuğunu ve tamamı ile kanser yapıcı bir hale getirildiğini kaydeden Attila Alpay, “Dünya Sağlık Örgütü’nce kabul edilen bu gün tütün alışkanlığını boykot etmek ve dikkat çekmek için getirilmiştir. Yıllar önce devletin elden ve gözden çıkardığı tekel artık özel sektörün malı olmuş ve denetlenemez bir duruma gelmiştir. Sigara denilen nesne de artık keyif verici tütün bitkisinin değil çok çeşitli kimyasal maddelerin sigara kılığına girmiş ve paketlenmiş şeklidir” dedi.
Sigara içindeki kimyasalların kanser vakalarını hızlı şekilde artırdığının ortada olduğunu ve bu durumun vahametini ortaya koyduğunu dile getiren Alpay, “Kalp damar hastalıkları, kısırlık ve birçok hastalığın sebebi bu şiddetli bağımlılık illetidir. Bundan milletçe kurtulmamız lazımdır. Tiryakilerin pek çoğu da zaten bu durumdan memnun değildir. Sigara bağımlılığı artık uyuşturucu bağımlılığı ile eş anlamlı ve eş değerlidir. İkisine de klinik takviye yapmak lazımdır. Hele yıllarca içenler bu zehrin vücutlarına verdiği etkiyi şiddetle hissedecek ve hastane koridorlarından kurtulamayacaklardır. Çok sayıda kimyasal maddeden damla damla süzülen bu zehir insan sağlığının birinci tehdididir. Ve ömrümüzden yirmi yılı götürmektedir. Bu görmemek için duyarsız olmak gerekir. Başlama yaşının erkene çekilmesi genç nüfusun bu illete ducar olması, onu kullanan velilerin çocuklarına bir şey söyleyemeyerek kötü örnekolmaları felaketin boyutunu büyütmektedir. Sigarayı bıraktıran ilaçlar vardır. Ama insan iradesi ondan da güçlüdür. Bu gün vesilesiyle tüm tiryakileri bu zehiri boykot etmeye ve sağlıklı bir yaşama çağırıyorum. Kendimize ve çevremize bir söz verelim ve sigaraları bırakalım. Sağlıklı ve huzurlu mutlu bir ömür bizi bekliyor” diye konuştu.
İl Müftülüğü ile düzenledikleri bir konferansta sigaraya karşı birlikte hareket ederek boykot etkinliği düzenleme kararı aldıklarını, bundan sonra din görevlilerin bu ve benzer illetlere karşı savaşmaya destek olacağını anlatan Yeşilay Başkanı Attila Alpay, tüm vatandaşlardan da başta sigara olmak üzere bütün zararlı alışkanlıklar ile mücadele konusunda destek beklediklerini sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim