Havaların her geçen gün soğuması ve kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirmesiyle beraber artış gösteren grip, soğuk algınlığı, nezle ve bronşit gibi hastalıklara karşı insanlar çareyi doğal bitkilerde arıyor.
Özellikle ıhlamur, kuşburnu ve adaçayı gibi bitkiler bu tür hastalıkların atlatılmasında önemli bir rol oynuyor. Son günlerde aktarlar, şifa kaynağı bitkileri tercih eden yurttaşlarla dolup taşıyor.
Bugünlerde yoğun bir trafik yaşayan aktarlar ise insanların özellikle hastalanmadan önce bitkisel ürünleri tercih etmelerini tavsiye ederek, şifa kaynağı bitkilerden “koruyucu” faktör olarak yararlanmalarını öneriyorlar.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK GEREK”
Çorum’da 1945 yılından beri hizmet sunan Adil Kayişoğlu Baharatçısı’nın üçüncü kuşak işletmecisi Adil Nezih Kayişoğlu, sonbahar ve kış aylarıyla birlikte artan üst solunum yolu hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendiren özel karışımların kullanılabileceğini söyledi.
Adil Nezih Kayişoğlu, bağışıklığı güçlendirmek amacıyla ginseng, çörek otu, propolis, polen, arı sütü ve ısırgan tohumu gibi ürünlerden de yararlanılabileceğini ifade etti.
Ülkemizin şifalı bitkiler açısından zenginliğine dikkat çeken Kayişoğlu, “Bu konuda bizim memleketimizin dünyada eşi benzeri yok. Son yıllarda da bu zenginlik, daha fazla kullanılır hâle geldi. Bu da hepimiz için memnuniyet verici bir gelişme.” diye konuştu.

“HASTALIĞA YAKALANMADAN AKTARA GELMENİZDE YARAR VAR”
Adil Nezih Kayişoğlu, soğuk algınlığı için en çok ıhlamur, kuşburnu, nar çiçeği, adaçayı ve papatyanın iyi geldiğini belirterek, “Ayrıca portakal kabuğu, elma kurusu, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, havlıcan, melisa, hibisküs, karanfil ve tarçın gibi bitkilerden hazırladığımız özel kış çayını önerebiliriz. Havlıcan, bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebirdir. Bu karışımdaki hibisküs tam bir C vitamini deposudur. Tarçının ise enerji veren ve dinç tutan bir özelliği vardır. Kış aylarında hasta olmadan önce kullanılması daha yararlı olur. İnsanlarımız kısmen bilinçlenmiş olsalar da biz hastalığa yakalandıktan sonra değil de hastalığa yakalanmadan önce şifalı bitkilerden yararlanılmasını tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“İBNİ SİNA, 1000 YIL ÖNCE BRONŞİTİN REÇETESİNİ YAZMIŞ”
Adil Nezih Kayişoğlu kış aylarında özellikle bronşit ve astım hastalıklarının artış gösterdiğini anımsatarak, İbn-i Sina’nın günümüzden yaklaşık 1000 yıl önce ortaya koyduğu bitkisel karışımı tavsiye etti. Kayişoğlu; andızotu kökü, okaliptüs yaprağı, meyan kökü, ıhlamur çiçeği, sinirli ot, nane yaprağı, çemen tohumu, kuş ekmeği, maltoz şurubu, hatmi çiçeği, hıltan tohumu, kürdan otu, lavanta çiçeği, anason meyvesi ve daha pek çok şifalı bitkiden oluşan ballı, baharatlı İbn-i Sina karışımının bilhassa bronşit ve astım için iyi geldiğini söyledi.
Kayişoğlu ayrıca, bademcik ve boğaz iltihabı için ada çayı, hatmi çiçeği ve ebe gömecini, nezle ve grip için ise hem soğuk hem de sıcak içilebilen nane-limon karışımını önerdiklerini sözlerine ekledi.

 
Aktarlar soğuk havaların etkisiyle artan hastalıklara karşı bitkilerden şifa arayan insanlarla dolup taşıyor.

Adil Nezih Kayişoğlu; “Nezle ve grip için, nane ve limon için.” diyor…

71 yıllık sektörel tecrübeye sahip Adil Kayışoğlu çalışanları bir arada… Soldan sağa: Adil Nezih Kayişoğlu, Raif Koşar, Murat Ecevit ve en önde Beşir Güney

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim