Havaların her geçen gün soğuması ve kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirmesiyle beraber artış gösteren grip, soğuk algınlığı, nezle ve bronşit gibi hastalıklara karşı insanlar çareyi doğal bitkilerde arıyor.
Özellikle ıhlamur, kuşburnu ve adaçayı gibi bitkiler bu tür hastalıkların atlatılmasında önemli bir rol oynuyor. Son günlerde aktarlar, şifa kaynağı bitkileri tercih eden yurttaşlarla dolup taşıyor.
Öyle ki aktarlarda, elinde âdeta bir reçete gibi doğal bitki listesiyle alışveriş yapmaya gelen insanlara rastlamak mümkün…
Bugünlerde yoğun bir trafik yaşayan aktarlar ise insanların özellikle hastalanmadan önce bitkisel ürünleri tercih etmelerini tavsiye ederek, şifa kaynağı bitkilerden “koruyucu” faktör olarak yararlanmalarını öneriyorlar.

“Bağışıklık sisteminizi güçlendirin”
Çorum’da 1945 yılından beri hizmet sunan Adil Kayışoğlu Baharatçısı’nın üçüncü kuşak işletmecisi Adil Nezih Kayışoğlu, sonbahar ve kış aylarıyla birlikte artan üst solunum yolu hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendiren özel karışımların kullanılabileceğini söyledi.
Adil Nezih Kayışoğlu, bağışıklığı güçlendirmek amacıyla ginseng, çörek otu, propolis, polen, arı sütü ve ısırgan tohumu gibi ürünlerden de yararlanılabileceğini ifade etti.
Ülkemizin şifalı bitkiler açısından zenginliğine dikkat çeken Kayışoğlu “Bu konuda bizim memleketimizin dünyada eşi benzeri yok. Son yıllarda da bu zenginlik, daha fazla kullanılır hâle geldi. Bu da hepimiz için memnuniyet verici bir gelişme.” diye konuştu.

“Hasta olmadan önce aktara gelin”
Uzun yıllardır Adil Kayışoğlu Baharatçısı’nda çalışan Murat Ecevit de soğuk algınlığı için en çok ıhlamur, kuşburnu, nar çiçeği, adaçayı ve papatyanın iyi geldiğini belirterek, “Ayrıca portakal kabuğu, elma kurusu, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, havlıcan, melisa, hibisküs, karanfil ve tarçın gibi bitkilerden hazırladığımız özel kış çayını önerebiliriz. Havlıcan, bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebirdir. Bu karışımdaki hibisküs tam bir C vitamini deposudur. Tarçının ise enerji veren ve dinç tutan bir özelliği vardır. Kış aylarında hasta olmadan önce kullanılması daha yararlı olur. İnsanlarımız kısmen bilinçlenmiş olsalar da biz hastalığa yakalandıktan sonra değil de hastalığa yakalanmadan önce şifalı bitkilerden yararlanılmasını tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Murat Ecevit ayrıca, bademcik ve boğaz intihabı için ada çayı, hatmi çiçeği ve ebe gömecini önerdiklerini söyledi.

“Artık doktorlar da bitkilerin şifa gücüne inanıyor”
Kule Baharat işletmecisi Mahmut Döngel ise doktorların son dönemlerde hastaları şifalı bitkilere yönlendirdiğine dikkat çekerek, “Yapılan televizyon programlarında şifalı bitkilerin gücü herkes tarafından öğrenilip bilinir oldu. Özellikle son yıllarda doktorlarımız da hastaları şifalı bitkilere yönlendiriyorlar. İnsanlar bu mevsimlerde eczaneden daha çok aktarlara geliyor.” ifadelerini kullandı. 


70 yıllık baharatçı Adil Kayışoğlu…


Hürriyet Meydanı’ndaki Kule Baharatçısı…


Aktarlar soğuk havaların etkisiyle artan hastalıklara karşı bitkilerden şifa arayan insanlarla dolup taşıyor.


Elinde reçete gibi hazırladığı şifalı bitkiler listesiyle Adil Kayışoğlu’na gelen Arda Güneş’e Murat Ecevit yardımcı oluyor.


70 yıllık sektörel tecrübeye sahip Adil Kayışoğlu çalışanları bir arada… Soldan sağa: Adil Nezih Kayışoğlu, Raif Koşar, Murat Ecevit ve en önde Beşir Güney


Arkadaşımız Elifsuar Turalı, kış çayının tadına bakmayı ihmal etmedi.


Mahmut Döngel, insanların eczaneden daha çok aktarlara yöneldiğini iddia etti.

(Elifsuar TURALI & Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim