Eczacı Odası Başkanı Çalışkan, 2009 yılından beri Çorum’da hizmet veren ve Amasya’yı da bünyesinde bulunduran SGK Sağlık Merkez Müdürlüğü’nün personel eksikliğinden kapanma noktasına geldiğini ve son dönemde ödemelerde sıkıntı başladığını kaydetti.

Çorum Eczacı Odası’nda Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, oda üyeleri ve Türk Eczacılar Birliği Yüksek Haysiyet Divanı Üyesi Ecz. Şefkat Güler’in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Sönmez Çalışkan, kurumun kapanmaması için gerekli girişimlerin yapıldığını, reçete ödemesi, yol ve harcırah gibi ödemeleri yapan merkeze gerekli atamaların yapılmaması halinde Samsun’a bağlanma noktasına gelindiğini dile getirdi.

Eczanelerin Türkiye’nin 25 bin noktasında sağlık hizmeti sunan, kamu kurum niteliğindeki kuruluşlar olduğunu hatırlatarak Çorum SGK Sağlık Merkez Müdürlüğü’nün 26 Ocak 2009 yılında açıldığını, 3 eczacı, bir doktor ve bir hemşirenin de bugüne kadar merkezde görev yaptığını söyleyen Çalışkan, daha sonra yapılan düzenlemeler ile 25 personel sayısına ulaşıldığını, ancak 15 Temmuz sürecinden sonra bu sayının yarı yarıya azaldığını, ayrıca 3 eczacıdan ikisinin tayininin çıktığını, 1’inin ise emekliliğini istediğini söyledi.

SGK Sağlık Merkezi’nin açılmasıyla eczacıların ve halkın ilaç konusunda yaşadığı bir çok sıkıntının giderildiğini, 2017 Mayıs ayına kadar Çorum ve Amasya’nın ilaç, yol, harcırah gibi giderleri hizmetlerinin aksaksız olarak yerine getirildiğini, ancak bu tarihte Amasya’nın Samsun’a devredildiğini belirten Çalışkan, bu tarihten sonra Sağlık Merkez Müdürlüğü’ne teslim ettikleri reçetelerin Samsun Merkez Müdürlüğü tarafından kontrol edileceği bilgisinin kendilerine iletildiğini kaydetti.

Daha önceki yıllarda eczacıların ilaç reçetelerinin bedelini Samsun’daki kontrollerin yapılmasından sonra alması nedeniyle yaşanan sorunların yeniden oluşmaması için kurumun ihtiyacı olan personel atamasının kısa sürede yapılmasını beklediklerini de dile getiren Çalışkan yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “SGK Sağlık Merkez Müdürlüğü sayesinde halkın sağlık hizmetlerinde ilaç ve tıbbi malzemeye ulaşımı bugüne kadar kesintisiz şekilde yürütülmüştür. Bazı dönemler işleyişte aksaklıklar yaşansa da girişimlerimiz ile düzelmişti. Ancak Mayıs 2017’den beri yaşanan süreçte kurumda görevli personel sayısı yok denecek seviyeye inmiştir. Bu süreçte tıbbi malzeme yani medikallerin ödemelerinin Çorum’da kalması ile sorunlara burada anında çözüm üretilebilmesi sevindirici olmuştur. Fakat Kurum’da görevli üç eczacıdan ikisinin geçen hafta başka bir şehre görevlendirme ile gitmesi ve Tıbbi Malzeme Servisinde ki bir personelin de emekli dilekçesini vermesi kurumun hizmetinin sürdürülebilirliği noktasında bizleri kaygılandırılmıştır.

Konu SGK Müdürlüğü, Samsun SGK Müdürlüğü ile görüşülmüş, Çorum’a teslim ettiğimiz reçetelerin Samsun’da inceleneceği tarafımıza iletilmiştir. Kurum içi iletişim ile sorunun değerlendirildiğinden hiç şüphemiz olmamakla birlikte; her zaman başta sağlık olmak üzere her konudaki toplumsal sorunlara duyarsız kalmayan Eczacı Odamız üzerine düşeni yapmayı, çözüm noktasında kamuoyu oluşturmayı da gerekli görmüştür. Bizler 3 Eczacı kadrosu olan Sağlık Merkez Müdürlüğü’nün eksik eczacılarının ivedilikle tamamlanmasını ayrıca Maliye Bakanımız hemşehrimiz iken ek eczacı kadrolarının da açılmasını talep ediyoruz. Bu konu milletvekillerimize de iletilerek SGK Başkanlığı nezdinde Çorum’un menfaatlerini savunmuş, Çorum Sağlık Merkez Müdürlüğü’nün başka bir ile bağlanmayacağı ve kurumun eczacı sayısına takviye yapılacağı noktasında söz alınmıştır. Sağlıkta tüm kurumlarıyla bölgesine hizmet veren Çorum’un reçete potansiyeli ilimiz dışına çıkamayacak büyüklüktedir. Sağlık Merkez Müdürlüğü 'nün ne kadar büyük bir işinin olduğu yadsınamaz. Dolayısı ile memleketimiz için bir olmazsa olmazımızdır yani reçete kontrol işlemi Çorum içinde kalmalıdır. Ayrıca şu an boş olan Sağlık Merkez Müdürü kadrosuna da ilaçtan, hastadan, hastalıktan, SUT ’tan anlayan Eczacı veya Doktor atanmasını da talep ediyoruz”

Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan bu süreçte kaygılarına kulak veren başta meslektaşları Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt olmak üzere Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, SGK İl Müdürü Duran Cesur, personel yetersizliğine kadar bugüne kadar hizmeti aksatmadan yürüten kurum eczacısı ile çalışanlarına teşekkür etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim