Ramazanda beslenme şekilleri ile ilgili açıklamalarda bulunan diyetisyen Serpil Ovalı Uluçay, bu ayda yaklaşık 15 ila 17 saatlik açlık ve susuzluk sonrası metabolizmanın yavaşlaması, vücudun kendini korumaya alması ve çok daha az sıvı tüketiyor olması sebebiyle kilo verme durumunun sıvı kaybından ileri geldiğini, yağ dokusu kaybı olmadığı için yanıltıcı olduğuna dikkat çekti.
Ramazan ayı boyunca iftar sofralarındaki çeşitlilik ve uzun süren açlığın iftarda aşırı besin alımı, şişkinlik, hazımsızlık, mide yanmaları gibi şikâyetleri beraberinde getirdiğini belirten Diyetisyen Uluçay, "Bu sebepte iftar menüleri süt-yoğurt gurubu, et-yumurta-kurubaklagil gurubu, sebze ve meyve gurubu, ekmek ve tahıl gurubu olarak düzenlenmeli, iftar yemeklerinde tüm besin gruplarına yer verilmelidir. İftara 1 kase çorba ve 1 porsiyon salata ile başlamak uzun süren açlık sonrası ana yemek ve devamında yenilecek besinlerin daha az olmasını sağlayacak olup kan şekerini dengeleyecek ihtiyacımız olandan fazlasını yememizi engelleyecektir. Tatlı seçeneği olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları ve meyve tatlıları tercih edilebilir.
Toplumsal alışkanlıklar arasında önemli bir yere sahip olan çayın iftardan bir saat sonra, tatlıların ise 2-3 saat sonra tüketilmesini tavsiye eden Uluçay, "Sürenin uzunluğu Ramazan ayında sıvı tüketiminin az olmasına bağlı gelişebilecek kabızlık için iftar sonrası bol posalı ara öğünler yapılmalıdır. Kuru meyveler, kabuklu mevsim meyveleri ve Ramazan sofralarının olmazsa olması hurma tercih edilebilir. Taze sıkılmış meyve suyu, soda, ayran ve su sıvı ihtiyacımızı karşılamak adına önemli yer tutar. İftar ve sahur arasında 2.5-3 litre su tüketilmeli ve 1-2 ara öğün yapılmalıdır. İtfar sonrası ara öğün seçenekleri arasında 1 porsiyon meyve, 2-3 adet ceviz içi, 1 su bardağı süt veya yoğurt, 1 porsiyon sütlü tatlı ve meyve bulunabilir" dedi.
Ramazan ayında mutlaka sahur yapılmasını öneren Uluçay, "Sahurda protein içeriği yüksek besinlere yer verilerek hem tok kalınır hem de besin çeşitliliği sağlanmış olur. Protein içeriği yüksek olan yoğurt, yumurta, peynir, tuzsuz ayran sahur için tercih edilebilir besinler arasındadır. Sahurda tuz, yağ ve şeker içeriği yüksek besinler susuzluk hissini artıracağı gibi gereksiz enerji alımına sebep olurlar" diye konuştu.
Ramazan ayı boyunca kızartmalar, yağlı ve şekerli besinler, hamur işleri, şerbetli tatlılar, çok tuzlu salamura gıdalar, paketlenmiş ve işlenmiş besinlerden, gazlı içeceklerden mümkün olduğunda uzak durulması gerektiğini vurgulayan Uluçay, kronik hastalığı olan, diyabet, hipertansiyon, gebelik, emziklilik gibi özel durumları olan yetişkinlerin mutlaka hekimlerine danışarak oruç tutması gerektiğini sözlerine ekledi. (İHA)
Editör: TE Bilisim