Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kurnaz ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaaddin Karaca’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Türk-Eğitim Sen Şube Başkanı Selim Aydın, Türk Ocakları Şube Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, Çorum Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Muhammet Yavuz Ünlü, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Gül ve davetliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açış konuşmasını yapan Türk Ocakları Çorum Şube Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, Osman Yüksel Serdengeçti’nin hesap adamı olmadığını düz bir insan olduğunu sade, yalın, samimi, dürüst ve maskesiz örnek bir hayat yaşadığını onun tam bir fikir adamı ve idealist olduğunu kaydetti. Dava adamları ve idealistlerin hesap yapmadığını anlatan Çağlar, Osman Yüksel Serdengeçti’nin davasının kapsama alanında Allah, vatan, bayrak, ezan, millet bulunduğunu, Onun davasının Türk-İslam Ülküsü olduğunu söyledi. Çağlar, “Serdengeçti, her dönemde idealistler için bir rol modeldir” dedi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kurnaz ise konuşmasında Serdengeçti’nin merhametli bir insan olduğunu dile getirdi. Serdengeçti’nin hayatını millete vakfettiğini ve özel hayatının olmadığını söyleyen Kurnaz, onun babasının konağında rahat bir hayat sürdürmek yerine ilk günkü heyecanı ile millet hizmetini son nefesine kadar sürdürdüğünü anlattı.

Serdengeçti’nin her yazısının mahkemelik olduğunu ve sürekli tutuklanıp hapse atıldığını kaydeden Prof. Dr. Cemal Kurnaz, “O devirde Büyük Doğu ile Serdengeçti dergisi tek parti iktidarını sarsan önemli iki yayın organı idi. Halk kesiminde berberi, çiftçisi, esnafı Serdengeçti dergisine sahip çıkar. Her ay bir dergi taahhüt ettiği halde yılda ancak iki sayı çıkarabildiği halde, 15 yılda toplam 33 sayı çıkarabildiği halde bu dergiye halk sahip çıkar. Bazı sayıları 2,3 baskı yapar, çok talep edilir ama ömrü hapislerde geçer. Serdengeçti esprileri, nükteleri ile de okuyucularıyla gönül bağı kurmayı başarır. ‘Reklam almaz, parti tutmaz’ sloganı ile yola çıkar. Türkiye’nin o günkü nüfusuna, okuyucusuna baktığımızda bir sayısı 30 bin 40 bin basar. Bugün bu sayıda dergi çıkarmaz imkansızdır. Yeryüzünde bir tane Türk esir olmasın istiyor. O İslamcıdır. Yeryüzünde bir Müslüman esir olmasın diye. Ziya Gökalp’in Turancılığını, Türkçülüğünü Mehmet Akif’in İslamcılığı ile birleştirmeye çalışır. O bir Safahat hafızıdır. Baştan sona ezbere bilirdi. Tam bir Akif aşığıydı. Serdengeçti, Türk milleti yok olmasın diye gece gündüz çalışan, hayatını buna adayan bir insandır. Türk milleti yok olmasın, Türk milletinin manası, değerleri yok olmasın diye yalın kılıç ortaya çıkan bir adamdır Serdengeçti” şeklinde konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Karaca da konuşmasında Serdengeçti’nin hayatından örnekler verdi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim