Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’nin katılımlarıyla, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı, hemşehrimiz Erdem Çenesiz’in ev sahipliğinde düzenlenen ve 2019 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren 40 firmanın ödüllendirildiği törene sektör temsilcileri ve ihracatçı firma yöneticileri katıldı.

İHRACATTA SÜREKLİLİK GURUR KAYNAĞI

Ödül Töreni’ne online olarak katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinin geçmişten bu yana üretim ve ihracat yapısı içinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Bakan Ruhsar Pekcan, “Bu sektörler ihracatta yakaladıkları istikrar ve süreklilik nedeniyle ülkemizin gurur kaynağıdır. Bu yılki rakamlar da bizleri gururlandırdı. Değerli ihracatçılarımızın kıymetli ve yenilikçi çalışmaları sayesinde sektörlerimizin uluslararası başarılarını daha da ileriye taşıyacaklarına inanıyoruz” dedi.

TÜRK İHRACATÇISI FARKINI ORTAYA KOYUYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, iki yıldır küresel ticarette yaşanan fırtınaya rağmen, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine ulaşmak için mücadele ettiklerini belirterek, son yıllarda küresel ticarette artış bir yana, keskin bir daralma yaşanırken Türk ihracatçısının birçok pazarda farkını ortaya koyduğunun altını çizdi. Gülle, “Yalnızca ödül alan firmalarımızı değil, ülkesi için değer katan, yüreğini ortaya koyan her bir ihracatçımızı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

PANDEMİYE RAĞMEN İHRACAT ARTIŞI

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, hemşehrimiz Erdem Çenesiz, yılın ilk 9 ayında pandemi şartlarına rağmen ihracatın hızla toparlanmaya başladığını ve yükselişe geçtiğini söyledi. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörlerinin toplam ihracatının bu dönemde yüzde 4 artarak 2.8 milyar dolara çıktığını belirten Çenesiz, Covid-19 salgını nedeniyle sektörlerin hedeflerini değiştirmek zorunda kaldıklarını anlatarak, “2020 yılının ilk 9 aylık verilerine göre, çimento sektörü ihracatı yüzde 25 artarak 840 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde cam sektörü toplam ihracatımız ise 620 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılının ilk 9 ayında seramik sektör toplamında ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 925 milyon dolar olmuştur.” dedi.

KALİTE VE TASARIMLA GELEN BAŞARI

Dünya ticaretinin hızla daraldığı, küresel korumacılığın arttığı bir ortamda yüksek ihracat performansı gösterilmesini etkin pazarlama politikaları, artan kalite imajı ve tasarım kültürünün yükselişine bağlayan Erdem Çenesiz, “Bu üç sektörümüzün bir başka özelliği ise yerli katma değer oranında rekortmen olmalarıdır. Seramik sektörü yüzde 82, cam sektörü yüzde 79 ve çimento sektörü yüzde 68 yerli katma değer oranı ile üretim ve ihracat yapmaktadır. Bu açıdan bu sektörlerimizin ihracatının çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Sektörlerimiz ithalatı artırmadan ihracat yapabilen sektörlerdir” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim