Türkiye’nin, dünya seramik üretiminde ve ihracatında dünyanın en büyükleri arasına girdiği bildirildi.
Bu yıl 28’incisi düzenlenen Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı (UNICERA) vesilesiyle bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner, kaplama malzemelerinde 8. , sağlık gereçlerinde 4. olduklarını, karoda Avrupa üçüncüsü ve Avrupa’nın en büyük ihracatçısı durumuna geldiklerini açıkladı.
Toplantıda, Federasyon yöneticilerinden Hanifi Mutlu, Kürşat Noyan Özkaya, Erdem Cenesiz ve Germiyan Saatçioğlu da hazır bulundu.
Türkiye’de seramik sanayiinin 1950’li yılların başlarında kurulduğunu,ancak 1980’den sonra rekabet edebilir hale geldiğini anlatan Yamaner, “1990’lı yıllarda ise modernize edilen ve güncel dünya teknolojileri ile yeniden yapılandırılan seramik sanayisinde güçlü bir ülke haline geldik” ifadesini kullandı.
2015 yılında iç pazarın canlandığını, bunda kentsel dönüşümün önemli payı olduğunu ifade eden Federasyon Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner, buna karşılık doğal pazarlar olan Afrika ve Ortadoğu’da politik sorunlar nedeniyle beklenen gelişmenin gösterilemediğini, Avrupa’da pazar payını artırarak kayıpları telafi ettiklerini, hedefte ise gelişen ABD pazarı ile Afrika ve Uzakdoğu pazarlarının olduğunu vurguladı.
Yıllık büyüme oranının yüzde 7 olduğuna da dikkat çeken Yamaner, sektörde yabancı yatırımcı gelmediğini, ancak yurt dışından marka satın alan yerli firmaların gurur kaynağı olduğunu da belirterek, Türkiye’nin giderek tasarım merkezi haline geldiğini ayrıca gurur verici bir gelişme olarak kaydetti.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim