Bayraktar, yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, yeni tarım yılının başladığı 2015 yılı Ekim ayı başı ile Kasım ayı sonu birikimli yağışların genel olarak normalinden az olduğunu belirtti. Birikimli yağış ortalamasının 115,0 milimetre (mm), normalin 120,6 mm olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“2015-2016 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi Ekim ayı itibariyle başladı. Bu tarihten itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri tamamlandı. Tarım yılının başladığı Ekim ayından Kasım ayı sonuna kadar birikimli yağışlar normalin yüzde 4,6 altında kaldı. 2 aylık dönemde gerçekleşen birikimli yağışlarda normale ve geçen yıl yağışlarına göre Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde azalma görülürken, Marmara bölgesinde normal düzeyde, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise artış oldu. Ekim, Kasım aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalması yüzde 35,5 ile en fazla Akdeniz Bölgesi’nde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 30,4 ile İç Anadolu, yüzde 5,5 Güneydoğu Anadolu, yüzde 4,3 ile Ege bölgeleri izledi.”

"ARALIK AYI ÇOK KURAK GEÇTİ"
Ekim ve Kasım ayı birikimli yağışlar normallerin altında gerçekleşirken, Aralık ayında da beklenen yağışların olmamasıyla bu yıl kış kuraklığının kendini gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce resmi rakamları henüz yayınlanmamakla birlikte, ziraat odalarımızdan alınan bilgilere göre, Aralık ayında bugüne kadar ülke genelinde yağışlar oldukça yetersizken, özellikle Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin çoğu ili hemen hemen hiç yağış almadı. Kuru tarımın yaygın olduğu İç Anadolu Bölgesi’nde Ekim ayında yağışlar normalin yüzde 31,4 üzerinde gerçekleşirken, Kasım ayında yüzde 72,3 oranında azaldı. Aralık ayında da yağışlar oldukça yetersiz kaldı. Hububat üretiminin yoğun olarak yapıldığı, Ankara, Konya, Afyonkarahisar, Çorum, Kayseri gibi illerimizde Aralık ayında bugüne kadar neredeyse hiç yağış olmadı. Hububat ekiminin yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu Bölgesi’nde ve yağışların azaldığı diğer bölgelerde hububatta gelişme yavaşladı. Hububat ekilişinin ardından Kasım ve Aralık aylarında beklediği yağışı alamayan üreticiler, yağış beklemektedir. Ekim ayı yağışlarının tüm bölgelerde normallerinin üzerinde gerçekleşmesi erken hububat ekimi yapan üreticiler için faydalı oldu. Ancak, ikinci ürün hasadı sonrası Kasım ayında hububat eken üreticilerin yağış alamaması sıkıntı yarattı. Ziraat odalarımızdan alınan bilgilere göre, hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle özellikle geç ekim yapılan bazı alanlarda çıkışların olmadığı, bu nedenle tohumlarda çürüme riski bulunduğu görüldü. Çıkış yapan bazı alanlarda ise çıkışların zayıf kaldığı, bazı alanlarda da yağış yetersizliği nedeniyle kurumaların başladığı tespit edildi.”

“YETERLİ YAĞIŞ OLMAZSA HUBUBATTA ÖNEMLİ VERİM KAYIPLARI YAŞANABİLİR”
2015-2016 yılı tarım ürünleri rekoltelerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik tahminleri bugünden yapmanın zor olduğunu ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerine göre bu günlerde iklim şartlarının belirsizlik gösterdiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Hafif de olsa bazı illerimizde başlayan kar yağışı çiftçiyi umutlandırdı. Bugün ile 2 Ocak tarihleri arasında Akdeniz ve Ege kıyıları dışında ülke genelinde beklenen şiddetli don riskinin hububata ve kışlık sebzelere zarar vermesinden çiftçimiz endişe etmektedir. İç Anadolu, Marmara’nın kuzey ve doğusuyla Karadeniz kıyılarında başlayan hafif yağışın yeterli olması için Kasım ve Aralık aylarının açığını kurtaracak seviyeleri bulması gerekiyor. Şubat’a kadar kış yağışların iyi olması önemlidir. Bu olmazsa özellikle hububatta önemli verim kayıpları yaşanabilir.”
Bayraktar, bu tarım yılının verimli geçmesi için yağış almayan tüm bölgelerde en kısa zamanda yeterli yağışın alınmasını, kalite ve rekoltenin düşmediği bir yıl olarak tamamlanmasını ümit ettiklerini bildirdi.
Editör: TE Bilisim