Plan ve Bütçe Komisyonu olarak Strateji Müdürlüğü tarafından 2 gün önce toplantıya çağrıldıklarını ve önlerine 115 sayfadan oluşan 2016 yılı performans raporu ve bütçe çalışmasının geldiğini belirten Kaleli, “Salı günü elimize ulaşan bu raporları incelememiz için yalnızca iki günümüz vardı. Her meclis toplantısı öncesinde de aynı durumla karşı karşıya kalıyoruz. Ve bizler gündemleri inceleme ve fikirlerimizi beyan edebilmek için maalesef yeterli zamanı bulamıyoruz. Bu durumun yeterince demokratik olmadığı görüşündeyiz.
Sizden ricamız, mümkün olabilen en erken süreçte gündemlerin tarafımıza bildirilmesi. Hele ki bütçe ve performans hedeflerinin değerlendirilmesi gibi konular içir 2 gün gibi bir süreyi haksızca bulduğumuzu belirtmek isteriz. Bu konuda sizlerden anlayış ve hassasiyet bekliyoruz” dedi.
2 gün gibi dar bir zamanda incelemeye çalıştıkları performans hedefleri ile ilgili birkaç hususta soru ve önerilerini madde madde sıralan Kaleli, şunları söyledi:
“Cinsiyete göre personel durumu grafiği bize toplam personelimiz içinde kadın çalışanımızın sadece yüzde 13 olduğunu gösteriyor. Üstelik yönetim kadrosunda hizmet veren hiç kadınımız yok. Bu kürsüden defalarca kadın-erkek fırsat eşitliği komisyonu kurma önerimi tekrarladım. Bizler, belediyemiz bünyesinde çalışan daha yüksek oranda kadın görmek istiyoruz.
Belediye aleyhinde açılan davalarda lehte sonuçlanma oranı yüzde 70’ler gibi iyi bir oranda ise bütçede öngörülen 600 bin TL masraf ve açılacak 400 dava öngörmek yerine bir uzlaşma komisyonu kurarak dava aşamasına gelen durumların bir kısmını bertaraf edebilir miyiz?
2016 yılı için toplu taşıma kullanım artışı hedefinin yüzde 1.2 gibi neden az tutulduğu konusunda aydınlanmak isteriz. Öyle ki, toplu taşıma kullanım oranımızı daha üst seviyelere taşımamız durumunda hem maddi tasarruf sağlayacağımız, hem de kentimizdeki çevre ve gürültü kirliliği dışında trafik sorunumuzun da azalacağı bir gerçek. Toplu taşıma araçlarını kentimizde en yoğun kullanan öğrenci ve işçilerimizin bu konuda da pek çok şikâyeti mevcut. Çözüm önerileri için onlara da kulak vermek gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.
Her bir mahallerimize kur’an kursları açılması konusunda her yaz tatilinde çocuklarına kur’an dersleri aldıran bir anne olarak samimiyetimle önemsediğim bir husus.
Kur’an kursları açma projemizi biraz revize ederek mahalle camileri projesinin içine dahil etsek, çocuklarımızın camiye gitme alışkanlığı kazanmalarına da zemin oluştursak ve projemiz içine her mahallemize bilim deney merkezleri açarak çocuklarımızın bilimle de haşır neşir olmalarını sağlasak, kentimiz ve çocuklarımıza daha büyük yatırımlar yapacağımıza inanıyoruz. İnanıyorum ki tüm Çorumlular bu yatırımdan ayrıca memnuniyet duyacaktır.
İlimizin Avrupa standartlarında yaşanabilir bir düzeye gelebilmesi için ihtiyaç duyulan bilim-kültür ve sanat etkinlikleri ve katılım oranının 2015 yılındaki düşük oran dikkate alınarak 2016’da hedeflenen yüzde 75 artış kadar içerik ve etkinliği de önem taşımakta.
Bu sebeple fotoğraf ve resim sergi sayılarını arttırmalı, Urfa Sıra Geceleri faaliyetlerine senfoni orkestrası konserleri, bale gösterileri, caz konserleri gibi etkinlikler eklenerek çok daha renkli kültürel faaliyetlere yer vermemiz kentimiz vizyonunu daha üst noktalara taşıyacaktır.
Performans raporunun toplumsal gelişim için amaç ve hedefler başlığındaki ilimizdeki tüm vatandaşların taleplerini karşılayacak şekilde sanatsal ve kültürel faaliyetler düzenlemek amacına uyum sağlayacak biçimde; dini, milli ve özel günlerdeki etkinliklere kentimizde bir arada yaşamamızın zenginliğimiz olduğu fikrinden hareketle Alevi kardeşlerimizin kültür ve geleneklerine uygun etkinliklerine yer vermemiz gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim