Yeni eğitim-öğretim yılında başta Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz olmak üzere bakanlık yetkililerinden sendikaların dile getirdiği eksikliklere, yanlışlara kulak tıkamamaları, taleplerinin dikkate alınması olduğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, “Bu eğitimin geleceği, çocuklarımızın, eğitim çalışanlarının huzur ve mutluluğu, kaliteli, verimli bir eğitimin sağlanması için çok önemlidir” dedi.
Türk Eğitim-Sen olarak sözleşmeli ve mülakatla öğretmen alımına karşı çıktıklarını ve açtıkları davanın lehlerine çıkmasını umut ettiklerini söyleyen Selim Aydın, 2011 Haziran ayında kaldırılan sözleşmeli öğretmenliği MEB’nin KHK yayınlayarak yeniden getirdiğini, bu öğretmenlerin alımında mülakat yapılmasının ise eğitim camiasında infial yarattığını vurguladı.
Öğretmenlerin mülakatla sözleşmeli atanmasını doğru bulmadıklarını dün olduğu gibi yarında söyleyeceklerini ve bu sistemin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Aydın, “Sözleşmeli ve mülakat sistemi Doğu’da öğretmen tutmanın yolu değildir. Veya terör örgütlerine üye insanları tespit etme yolu da değildir. Öğretmenler çok sıkı bir güvenlik taramasından geçirildikten sonra KPSS puan üstünlüğüne göre kadrolu olarak atanmalıdır. Zira Doğu’da ve mahrumiyet bölgelerinde öğretmen tutmanın yolu bellidir. Siz öğretmenlere zorunlu hizmet tazminatı ödeyin, bakın bakalım o bölgelerde öğretmen açığı kalıyor mu? Yine amaç, öğretmenlerin performanslarını ölçmek ise, o halde neden kadroya alınmaları için 4 yıl bekleyeceklerdir? Zaten öğretmenler 1 yıllık bir performans sürecinin ardından kadroya alınmaktadır. 1 yıllık süre, performansın belirlenmesi için yeterli değil midir?” dedi.
Sözleşmeli öğretmen mülakatlarının 28 Eylül’de açıklanacağını hatırlatarak adil ve şeffaf bir mülakat yapılıp yapılmadığının belli olmadığını söyleyen Aydın, ülkemizin içinde bulunduğu sürecin farkında olduklarını ama bunu fırsata çevirmenin de haksızlık olacağını dile getirdi.
2017 yılı için 100 bin öğretmen alımı yapılarak ücretli öğretmenliğin kaldırılmasını talep eden Aydın, ücretli öğretmenliğin eğitimi geriye götüren bir uygulama olduğunu, ülkenin kanayan bir yarası haline geldiğini, eğitimin kalitesinin yerlerde süründüğünü ve bu nedenle kadrolu dışında öğretmen alımına karşı olduklarını vurguladı.
Türk Eğitim-Sen olarak darbeye ve terör örgütüne karşı devletimizin attığı adımların her zaman yanında olduklarını belirterek kamuda yaşanan açığa almaların sağlam bir soruşturmaya dayanması gerektiğini, art niyetli kişilerin yaklaşımına karşı devletin uyanık olmak zorunda olduğunu vurgulayan Aydın, masum insanların ve ailelerinin bu süreçten zarar görmemesini de önemsediklerini ifade etti. Aydın ayrıca sadece FETÖ değil her türlü terör örgütü unsurunun kamudan temizlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim