KDV oranını indirilmesi ile birlikte imalat sektörünün gelişeceğini, mağazaların siparişlerinin artacağını, imalatçıların siparişlere cevap vermek için istihdamı arttıracağını kaydeden Erdal, “İç talebi canlandırmak, üretimde devamlılığı sağlamak için bu KDV indiriminin bir an önce değerlendirilmesini talep etmekteyiz. Kısada olsa önümüzdeki 1 yıllık süre içerisinde dahi KDV oranının %8’e indirilmesi halinde sektörümüz önümüzdeki 5 yıl içinde kendini yenileyerek yoluna devam edecektir. Üretim maliyetindeki artışın satışları düşürme riskine karşı daha önce de yapıldığı gibi  %18 KDV oranının %8’e düşürülmesinin mobilya sektörü için can suyu olacağını düşünmekteyim. Aynı zamanda yüksek girdi maliyetlerinin fiyatları artırmakla birlikte KDV oranının yüksek olması fiyat yüksekliğinin tüketici aleyhine, KDV oranının düşürülmesi durumunda ise tüketici lehine olacağı gibi, tüketiciye aldıkları ürünlerin % 15 seviyelerinde gerileyeceği görülecektir. Yine üretici ve satıcıların satış gelirlerini % 30’lara kadar artmasını sağlayacaktır” dedi.

2009’da vergi indirimi yapıldığını, satışların tavan yaptığını, stokların eridiğini, siparişlerin arttığını anımsatan Erdal, “Tekrar indirilmesi durumunda sektörümüz rahat bir nefes alacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğu dönemde KDV oranının indirildiğinde, mobilya piyasası olumlu etkilenmiş, istihdam rakamlarında artış görülmüştü. Bu gelişen oranlar o zamanki maliye kayıtlarında gözükmektedir, maliyenin bu indirimden hiç bir mali kaybı olmamıştır” ifadelerini kullandı.

Vergiler ne kadar büyük olursa kayıt dışılık ve haksızlığın da o kadar büyük olduğunu dile getiren Erdal, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Vergiler ne kadar küçük olursa tabana olumlu yansıması o kadar faydalı olmaktadır. Tabana yayılan rahatlık istihdamın artmasında hızlı olmakla birlikte, bu sektörden ekmeğini kazanan kesim önünü daha net ve rahat görmesinde fayda sağlayacaktır. Sektörümüzün bu uygulama ile devlete daha çok vergi vermesinin önü açılacaktır.

Ekonomik daralmanın bu gün en çok ihtiyaç duyduğu şeyin “güven” ve piyasanın canlandırılması olmaktadır. Güçlü ekonominin sırrı, üretin sektörünün başarısından geçmekte olduğu bilinmektedir.

Tüketiciye çağrım; eve kapanmamalarıdır dışarı çıkıp ekonomiye her alanda bütçeleri ölçüsünde katkı sağlamalarıdır. İşçiye çağrım; işini kaybetmemesi, işine sahip çıkması, geçmişten de dersler çıkararak mesleğinin kalitesini arttırmak için daha çok gayretle çalışmasıdır.

2017’ye mobilya sektörü umutlu bakmaktadır, önümüzdeki süreçte rahat şartlarda ticaret yapıp rekabet edebilmemiz için vergi indiriminin de bir an önce hayata geçirilmesi talebimizdir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim