Üretimin azalmasının sebebinin nişasta bazlı şeker olduğunu anlatan Gök, NBŞ’in şeker pancarının muadili olarak görüldüğünü ve doğal olduğunun iddia edildiğini ancak NBŞ’in doğal olmadığını söyledi.
Bakanlar kurulu kararı ile NBŞ üretiminin sürekli artırıldığını dile getiren Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Şeker-İş Sendikası olarak bu konuda açılan 10 davadan 9 tanesini kazandıklarını ancak uygulatma fırsatı bulamadıklarını söyledi.
İsa Gök yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Son zamanlarda Türkiye olağanüstü durumlardan geçiyor biliyoruz ancak NBŞ üreticilerinin yabancı sermaye olduğunu görüyoruz. Bu sermayenin kotasının serbest bırakılması ile ilgili yeni bir taslak koydular. Bu taslak çıkarsa fabrikaların pancardan şeker elde etme imkanı kalmayacaktır. Türkiye şeker fabrikaları olarak 10 milyon ton yılda şeker elde ediyoruz. Teknolojik üretim yapar ve teknik eleman yetiştirirsek dünyayla rekabet etmek konusunda sorunumuz kalmayacak. Şeker işçisi olarak üretimden yana tavrımızı koyduk. İşçinin olduğu bir yönetim var dünyada. Hazırladığımız raporlarda var. Türk halkı demokrasiye sahip çıktığını gösterdi sizler de Türk işçisine sahip çıkın.
Özelleştirme ile ilgili de kazandığımız ve kaybettiğimiz davalar oldu. Biz şeker üretiminin yeniden yapılanması işçi sermaye ve üreticinin bir arada olduğu bir yapı istiyoruz”



(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim