Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi (Pankobirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pehlivan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Üretim Reform Paketi” yasa taslağında, nişasta bazlı şekerler (NBŞ) lehine değişiklikler öngörüldüğünü belirterek, bu takdirde pancar tarımının çökeceğini ve karteller kazanırken Türkiye’nin kaybedeceğini söyledi.
Pankobirlik Başkanı Ahmet Pehlivan, yazılı açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:
ADETA “PANCAR EKMEYİN” DENİLİYOR
“Ülkemiz genelinde şeker pancarı üretim kotaları son on bir yılda % 36 oranında düşmüştür. Çiftçilerden alınan pancar miktarı çeşitli baskılarla 22 milyon tonlar seviyesinden 2015-2016 yılında 13-14 milyon tonlar seviyesine gerilemiştir.
2002-2003 yılından itibaren uygulamaya konulan yeni şeker rejimi kapsamında Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üreticilerine toplam şeker üretim miktarının % 10’u oranında kota tahsis edilerek AB normlarının üzerinde üretim izni verilmiştir. Bununla da yetinilmeyip Bakanlar Kurulu’na tanınan yetki ile bu grubun kotaları son 14 pazarlama yılında ortalama % 50 oranında artırılarak adeta ‘pancar ekmeyin’ denilmektedir.
Bu durumu, kooperatifimiz ve bölgemiz pancar üreticilerinin kabulü asla mümkün değildir.
ÜRETİM REFORMU PAKETİ
Durum bu iken, NBŞ lobilerinin kotanın artırılması, hatta tamamen kaldırılması yönündeki baskılarının sürdüğünü üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.
Bu hususta gelinen son nokta ise;  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Ocak 2016 ayında ‘Üretim Reform Paketi Çalıştayı’ gerçekleştirilmiş, çalıştayın sonucunda ise ülkemizin yüksek teknolojili ve katma değerli yüksek üretim yapısına kavuşabilmesi amacıyla ilgili kanun ve ikincil mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması hedeflenmiştir.
ŞEKER KURUMU DÜZENLEME YETKİSİNİ KAYBEDİYOR
Yeni düzenleme ile; tüm glikoz formları şeker tanımı içerisinden çıkarılarak, hem kota kapsamından, hem de Şeker Kurumu’nun tüm glikoz ürünleri üzerindeki düzenleme ve denetleme yetkisi ortadan kaldırılmaktadır.
Bunun sektöre yansıması ise şu şekilde olacaktır.
2016-17 pazarlama yılında Şeker Kurulu tarafından Pancar Şekeri A kotası 2.385.000 ton olarak açıklanmıştır. Ülke toplam A kotasının % 10’u oranında 265.000 ton olarak ta NBŞ kotası belirlenmiştir. Yani glikoz ve izoglikoz için toplam 265.000 ton kota belirlenmiştir. NBŞ’lerin bu oranı toplam A kotası şekerin % 11-12’sine tekabül etmektedir. Bu kotanın, yürürlükteki kanunun Bakanlar Kuruluna verdiği yetki çerçevesinde %50 oranında artırılması halinde, glikoz ve izoglikoz toplam kotası 397.500 tona çıkarılmış olacaktır. Toplam kota içerindeki payları ise % 16.67’ye çıkmış olacaktır.
NBŞ üreticileri, sanayinin ihtiyaç duyduğu glikoz miktarını mevcut kotalarının karşılayamadığı yönünde karar alıcılara baskı yaparak üretim kotalarını artırmaya çalışmaktadırlar. Halbuki sanayicinin glikoz taleplerinin, NBŞ üreticilerinin mevcut kapasitelerinin % 25-30’u ile karşılanması mümkündür.
EKONOMİK KAYIPLAR VE İŞSİZLİK
Ülke pancar tarımına yansımaları ise; bu grupların üretimlerinin artışı oranında pancar şekeri üretiminin yapılamaması, yaklaşık olarak 30 sanayi sektörü ile organik bağı bulunan sanayinin kapanması, pancar ekilemediğinden dolayı demoğrafik yapının bozularak göç ve terör olaylarında artış, ülke katma değerinde önemli yeri olan sanayinin kapanması ile önemli ekonomik kayıplar ve işsizlik şeklinde olacaktır. Kazanan NBŞ üreten yabancı ortaklı karteller, kaybeden ise Türkiye olacaktır.
NBŞ KOTALARI AB NORMLARINA SABİTLENSİN
Geniş üretici kitlelerine hitap eden, faaliyette bulunduğu yörelerde ve ülkemizin ekonomik kalkınması açısından önemli görevleri yerine getirmekte olan pancar üretimi ve üreticilerinin hak ve menfaatleri, kişisel tercihlerle kurulmuş NBŞ fabrikaları ve üretimi ile beraber değerlendirilmemelidir.
Ülkemiz milli menfaatleri açısından ve temsil ettiğimiz yaklaşık 52 bin ortağımız adına haksız ve adaletsiz rekabete neden olacak bu uygulamanın, kanunun ilgili maddesindeki bu maddeleri değiştirerek ülke milli menfaatleri de göz önüne alındığında, NBŞ kotalarının tamamı için (Glikoz ve İzoglikoz) AB normlarına sabitlenmesi ve toplam şeker üretiminin %5’i düzeyinde NBŞ kotasının uygulanması gerektiği kanaatindeyiz.” (Haber Merkezi) 
 
Editör: TE Bilisim