Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç.Dr. Sinan Zehir, diyabetin, vücuttaki pankreas adlı salgı bezinin yeterli hormonu üretmemesi ya da ürettiği İnsülin etkili bir biçimde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu dile getirdi.
Diyabetin; ayağı besleyen damarları etkileyerek kan dolaşımını bozabildiğini, kan dolaşımı bozulan ayağa yeterli besin ve oksijen gitmediğini buna bağlı olarak da daha kolay gelişebileceğini, ve iyileşmenin gecikebileceğini anlatan Yrd.Doç. Dr. Sinan Zehir, ayrıca ayaktaki dolaşımın bozulmasıyla ayak kemikleri ve eklemlerin güçsüzleşebildiğini, ayaktaki yük dağılımının bozulduğunu ve denge kayıplarının gelişebildiğini söyledi.
Ayak yaralarının hastaların %15’inde görülebildiğini belirten Zehir, hastaneye yatış nedenlerinin %24-25’inin ayak yaralarından kaynaklandığını, organ kesimi yapılan hasta oranının da %14-24 arasında olduğunu kaydetti. Diyabetik ayağı önlemenin 2700 lira, ülser tedavisinin 50 bin, ampütasyon tedavisinin de 110 bin lira olduğunu vurgulayan Zehir, hastaların ayaklarında diyabetik yara oluşmadan tedavi etmenin daha masrafsız olduğunu dile getirdi. Çorum’da 60 bin diyabet hastası bulunduğuna dikkat çeken Yrd. Doç.Dr. Sinan Zehir, bölgedeki büyük illerde bile bulunmayan bir merkez açarak bu hastaların mağduriyetlerinin önlenmesinin, hastaların hastane hastane dolaşmalarını da önlediğini ifade etti.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim