Çorum Şeker Fabrikası’nda, özelleştirmeden önceki üretim sezonunda 944 bin ton pancar alındığı, işlenen pancar miktarının ise 850 bin ton olduğu öğrenildi. Üretilen şeker miktarı 113 bin ton, melas miktarı 17 bin ton, yaş küspe miktarı da 166 bin ton oldu ve bir kilo şekerin maliyeti 2 lira 56 kuruş olarak kayıtlara geçti.

Geçen Nisan ayındaki özelleştirmede Çorum Şeker Fabrikası’nı 528 milyon liraya satın alan Safi Holding, Temmuz ayında fabrikayı devralıp üretim hazırlığına başladı. Ancak Şeker Fabrikası, üretim faaliyetinden çok, çıkarılan işçilerin ve ücretlerini alamayan nakliyecilerin eylemleriyle Çorum kamuoyunun gündemine geldi.

1986’dan başlayarak, fabrikanın kuruluşunda “etkin kamuoyu oluşturma işlevi ile” önemli pay sahibi olan ÇORUM HABER, yapıcı bir yaklaşımla Şeker Fabrikası’nın Çorum ekonomisine katkılarını sürdürmesi yönünde çaba harcamaya devam etti. Nitekim, 8 Kasım 2018 tarihli sayısında, Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi’nin “Çorum’a büyük hedefler için geldik” sözünü sürmanşetten verdi.

Ne var ki, edinilen bilgilere göre, bu sezon işlenen pancar miktarı 850 bin tondan 580 bin tona gerilemiş görünüyor. Alım aşamasında karşılaşılan sorunlar nedeniyle, Çorum’un ekim sahasından en az 150 bin ton pancar başka fabrikalara satıldı. Buna gerekçe olarak da, fire oranının yüksek, polar değerinin düşük ölçülmesi ve alımların yavaş ilerlemesi gösteriliyor.

Görüştüğümüz pancar üreticileri, polar değeri 16 olan pancarın kilosunun 2.35 liradan alındığını, ancak yüksek fire ve düşük polar ölçümü nedeniyle beklediklerinin çok altında gelir sağlayabildiklerini, dolayısıyla mağdur olduklarını belirterek, “Bazı çiftçilerimiz, yaşadıkları hayal kırıklığı nedeniyle, bu yıl pancar ekip ekmemeyi çok ciddi şekilde düşünüyor” ifadesini kullanıyorlar.

2018 yılında, 60 yıllık “Çorum’un ilk büyük sınai devlet yatırımı” Çimento Fabrikası’nı, özelleştirme sürecinin sonunda kaybeden Çorumlular, Şeker Fabrikası’nda da benzer bir hayal kırıklığı yaşamak istemiyorlar ve ilk gün, “Çorum Şeker’i Türkiye’nin en gözde fabrikası” yapmayı vaat eden Safi Holding’in, üreticilere güven verici, Çorumluların da içini ferahlatıcı adımlar atmasını bekliyorlar. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim