Ankara, Yozgat, Kırşehir ve Çarşamba Şeker Fabrikalarından 268 bin ton pancar alınacağını da dile getiren Öztürk, fabrikanın bu yıl toplamda 576 bin ton şeker pancarı işleyeceğini, 5 Ekimde başlayacak ve 80 gün sürecek sezon içinde işlenen pancardan 75 bin ton şeker, 25 bin ton melas, 144 bin ton yaş küspe üretimi yapılmasının beklendiğini dile getirdi.
Bu yıl üreticilere 55 milyon lira ürün bedeli ödeneceğini vurgulayan Fabrika Müdürü Öner Öztürk, bu güne kadar ayni ve nakdi olarak 18 milyon lira ödeme yapıldığını söyledi.
Pancar alım sezonunun başlaması nedeniyle gerçekleştirilen törende konuşan Öner Öztürk, dünya şeker arzının büyük oranda şeker kamışı ve şeker pancarından sağlandığını, dünya şeker borsa fiyatını ise dünyada üretilen şekerin yaklaşık %80’ini oluşturan ve ticarette hakim olan düşük maliyetli kamış şekerinin belirlediğini ifade etti. Avrupa’da ve Türkiye’de mevsim şartları nedeniyle daha ucuz bir hammadde olan şeker kamışı yerine şeker pancarının üretildiğini belirten Öztürk, şeker pancarının ticari olarak şeker kamışı ile rekabet şansının olmaması nedeniyle kendi kendine yeterlilik amaçlanarak üretimin yapıldığını söyledi.
Şeker sektöründe 25’i kamuya ait 8’i özel sektöre ait olmak üzere 33 şeker fabrikasının bulunduğunu ifade eden Öztürk, nişasta bazlı şeker üreten 6 fabrika bulunduğunu, bu fabrikaların yıllık şeker üretim kapasitelerinin ise 4.141 bin ton olduğunu dile getirdi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim