Söz konusu özelleştirme hazırlığının sadece fabrikaların bulunduğu bölgeleri değil, tüm ülkeyi ilgilendirdiğini vurgulayan Orhan Sakınmaz, Fabrikaların özelleştirilmesi durumunda bunun ülkeye bedeli çok ağır olur. Özelleştirmelerle tütün yok edildi, şeker fabrikaları da satılırsa stratejik ürünümüz olan pancarı da kaybederiz.” dedi.

SP Merkez İlçe Başkanı Sakınmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hükûmet, şekerde yangından mal kaçırır gibi büyük bir satışa hazırlanıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın bölge milletvekilleri ile yaptığı görüşme sonrasında 14 tane şeker fabrikasının satışı için düğmeye basıldı. Buna göre, Afyon, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Burdur, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat ve Muş şeker fabrikaları satılacak.

Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Anadolu’daki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Bu büyük satış sonrasında Anadolu topraklarında şeker pancarı üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Zaten önlenemeyen göç, bu fabrikaların satışıyla birlikte daha da artacaktır.

Bu konu sadece fabrikaların bulunduğu bölgelerdeki vatandaşı değil, bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor. Fabrikaların özelleştirilmesi durumunda bunun ülkeye bedeli çok ağır olur. Özelleştirmelerle tütün yok edildi, şeker fabrikaları da satılırsa stratejik ürünümüz olan pancarı da kaybederiz.

Türkiye’de pancar ile geçinen 110 bin aile olduğu kabul ediliyor, bu ürünün bir sanayi ürünü olduğunu unutmayalım. Bu bilinçle hareket ederek MSP ve RP döneminde Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu’da şeker fabrikaları açtık, hububatla çiftçinin geçim sağlayamayacağını, çiftçinin gelirinin artması için bunu yaptık. Şeker fabrikası yapılan yerlerde hayvancılığın da geliştiğini görmekteyiz.

Diğer yandan Türkiye için böylesine önemli fabrikaların satışı için bütün hazırlıklar yapılırken, Özelleştirme İdaresi’nin fabrikaların satışıyla ilgili olarak Ak Yatırım’a hazırlattığı stratejik raporu ise sır gibi saklanıyor. Bu durum ise fabrikaların satışıyla ilgili farklı iddiaları gündeme getiriyor. Fabrikaların birçoğunun değerli arazisi ve şeker kotası için satılacağı iddia edilirken, bu satıştan sonra Orta Anadolu bölgesinde pancar üretimi büyük bir tehlikeye girecektir. Avrupa’da pancar üretiminde söz sahibi olan Almanya, Fransa, Hollanda ve Polonya bile şeker fabrikalarını gözü gibi korurken, hükümetin hiç tartışmadan fabrikaları gözden çıkarması büyük bir samimiyetsizlik olarak görüyor, Çorum Çimento Fabrikası’nın başına gelenleri gördükçe de memleketimiz için endişeleniyoruz.

Kendi Maliye Bakanınız bile geçtiğimiz yıllarda, şeker fabrikalarının stratejik önemine dikkat çekerek, ‘Türk Telekom’u, Tüpraş’ı özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım’ demişken, Sayın Ağbal’ın bu sözlerine rağmen fabrikaların hiç düşünülmeden satışa çıkarılacak olması büyük bir samimiyetsizliktir ve yangından mal kaçırmaktır.

Biz Saadet Partisi olarak millî menfaatlere aykırı uygulanan politikalardan ve özelleştirmelerden bir an önce vazgeçmenizi bekliyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim