Yaz meyvelerinin satışa sunulduğu tezgâhlar yerini kış sebzelerine bırakırken, pazar alışverişine çıkan vatandaşlar da özellikle ıspanak, pırasa, lahana, brokoli ve marul gibi kış sebzelerine yöneldi.
Çorum’un en büyük semt pazarlarından olan Cumartesi Pazarı’nda soğuk havaya rağmen hareketli bir hafta yaşandı. Buna rağmen bazı esnaf, soğuk havanın satışlarını olumsuz yönde etkilediği yönünde görüş belirtirken, vatandaşlar da ürün çeşitliliği ve fiyatlar açısından pazarın uygun olduğunu söylediler.
İlginç dekoru ve sıra dışı özellikleri ile tezgâhları süsleyen ve güzellikleriyle tüm dikkatleri üzerine çeken rengârenk sebze ve meyveler, hem pazarın soğuk yüzünü ısıtmaya hem de vatandaşları gülümsetmeye yetti.


Bahri Arduğan, 15 yıldır bu işi yaparak aile geçimini sağladığını söyledi.

KAŞIK SATARAK EV GEÇİNDİRİYOR
Pazarlarda salça küreği, oklava, tahta kaşık, oyuncak beşik, sarımsak döveci, ekmek tahtası ve tıkırdaklı kağnı gibi ağaç ürünler satan 70 yaşındaki Bahri Arduğan; ailesinin geçimini 15 yıldır bu şekilde sağladığını söyledi.
İskilip’ten satın aldığı ürünleri, çok düşük bir kârla sattığını ifade eden Arduğan; bu işi yapan çok fazla esnafın kalmadığını, o nedenle de işlerinin iyi olduğunu kaydetti.
Günümüzde hamur işi yiyeceklerin daha çok modern tesislerde ve fabrikalarda üretildiğini hatırlatan Bahri Arduğan, “Sadece köylü kadınlar benden ürün alıyor. Şehirdekiler pek ihtiyaç duymuyor” diye konuştu.



ÇİLEK, PAZARIN GÖZDESİ OLDU
Cumartesi Pazarı’nda sadece tek bir tezgâhta satılan ve tüm dikkatleri üzerine toplayan yaz meyvesi çilek, pazarın ‘en gözde’ meyvesiydi.
Sezonun son meyvesi olması nedeniyle fiyatı 6 liraya kadar yükselen çileği Hamdiköy’de doğal olarak yetiştirdiğini ifade eden Fikret Öztürk, “Çileği tarım ilacı kullanmadan tamamen doğal olarak yetiştirip, semt pazarlarında satıyorum. Bu yıl 3 dönümlük tarlada yetiştirdim. Rağbet çok fazla olduğundan, önümüzdeki yıl 5 dönüme çıkmayı planlıyorum” dedi.



“KUZU ETİ KADAR LEZZETLİ MANTAR”
Kilosu 7 liradan satılan istiridye mantarından övgü ile bahseden Mehmet Karabıyık isimli pazarcı, “Kültür mantarını 4, istiridye mantarını 7 liradan satıyoruz. Kültür mantarı dana eti kadar, istiridye mantarı ise kuzu eti kadar lezzetlidir” dedi.



KARDAN ADAM OLUR DA “NARDAN ADAM” OLMAZ MI?
Tezgâha müşteri çekmek adına yaratıcılığın sınırlarını zorlayan pazarcı esnafı; yapmış oldukları ilginç dekor süslemeleri ile vatandaşları da gülümsetmeyi başarıyor.
Pazarda kilosu 1 liradan satılan Antalya narından “adam” yapan Niyazi Sünnetçi, bu sayede insanların dikkatini çektiklerini ve satışlarını artırdıklarını söyledi.
Limon, patlıcan ve biber ile de ilginç dekorlar oluşturabildiklerini ifade eden Sünnetçi, özelikle çocukların büyük beğenisini topladıklarını kaydetti.



“DOMATESİN SON GÜNLERİ”
Çorum Merkez’e bağlı Karaburun Köyü’nde yetiştirdiği domatesleri Cumartesi Pazarı’nda 1,5 liradan satışa sunan Mustafa Mensur, “Kış geldi domatesin devri geçti. Domates son günlerini yaşıyor. Vatandaşlar turşuluk domatesini de önceki haftalarda satın aldı. Bu hafta tarlada kalan son ürünü getirdik. Bundan sonra marul, maydanoz, pırasa, ıspanak satılır” dedi.



DEV LAHANALAR
Sungurlu’nun Demirşeyh Köyü’nde yetiştirilen dev lahanalar, Cumartesi Pazarı’nın en gözde sebzeleri arasında yer alıyor. En büyüğü 18,5 kilogram ağırlığında olan lahanalar, vatandaşların da dikkatini çekiyor.
Bektaş Çelik isimli pazarcı, satışlardan ve vatandaşların ilgisinden çok memnun olduklarını söyledi.

Haber: Onur MÜLAZIM
Fotoğraflar: Recep SERBES
Editör: TE Bilisim