Düzenlenen toplantıda konuşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Karaca, düzenlenen toplantı ile savunma sanayi için aranan firmaların sayısının artacağına inandığını ifade etti. Çeşitli yerlerin ziyaret edildiğini ve bazı firmaların güzel aşamalar kaydettiğini direkt olarak çalıştıklarını anlatan Karaca, çalışmanın herkese hayırlar getirmesini temenni etti.

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Muhsin Dere ise konuşmasında; Çorum’a savunma sanayi konusunda somut ne gibi adımlar atılabilir çalışmak amacıyla geldiklerini belirtti. Türkiye’deki savunma sanayinin gelişmesinden söz eden Dere, 1921 yılında bakım fabrikaların bir araya gelerek askeri bakım fabrikalarının kurulması ile başladığını söyledi. Ülkemizde yeniden sanayileşme adımlarının atılması için ülkede çalışmalar başladığını ancak çeşitli yardımlarla ülkede sanayiye gerek kalmadığı kanısını uyandıran çalışmalar görüldüğünü belirten Dere, ambargolar ile birlikte bu konudaki farkındalığın biraz daha öne çıktığını söyledi.

İthalatla başlayan tedarik sürecinin, milli tasarım süreci bugünlerde de özgün tasarım ve ileri teknoloji çalışmaları ile devam ettiğini anlatan Dere, bundan sonraki adımların daha ileri atılacağını anlattı. Savunma sanayi projelerinin iyi takip edildiğini anlatan Muhsin Dere, gelirlerin ise yeni çıkan torba kanunu ile birlikte ileri ölçüde arttığını söyledi. MTV gelirinin %20’sinin de savunma sanayine aktarıldığını anlatan dere, bu konuda millete teşekkür borçlu olduklarını anlattı.

Savunma sanayinin olarak 579 proje ile çalışmaları sürdürdüklerini ve bunun tutarının 70 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Dere, Avrupa’daki en büyük olduğunu Türk ordusu olduğunu, asker başına harcama miktarlarına bakıldığında ise bunun az olduğunun görüldüğünü belirtti.

Dere, savunma sanayiinin 2023 hedeflerine bakıldığında bunların savunma sanayiinin bağımsızlığı, sürekli ve sürdürülebilir savunma sanayi, dünya markası olabilecek çeşitli silahlar ve mühimmatlar, TSK ve güvenlik güçlerine stratejik avantaj sağlayacak teçhizatlar, uzayda hakimiyet kazanmak, siber elektronik harp, teknolojide hakimiyet anlamında dünyada sayılı ülkelerden olmak, Asimetrik ve hibrit harpte yetkinlik olduğunu vurguladı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim